Skip to main content

A 70 éves, csepeli Lucsánszky Lászlót ünnepelték

Félszáz meghívott ünnepelte vasárnap délután Pasaréten a 70. születésnapjához érkezett Lucsánszky Lászlót (képünkön), a magyar evezés egyik markáns egyéniségét.
Az 1956 és 1972 között Csepelen versenyzett ünnepelt nyolcasban már 1957-ben magyar bajnoki címet szerzett az ifjúságiak között. A következő években számos hajóosztályban „megfordult”, de legsikeresebbnek a kormányos nélküli négyevezősök versenyein bizonyult. Ebben a kategóriában több világversenyre is kijutott. 1965-ben, a Duisburgban megrendezett Európa-bajnokságon még helyezetlenek maradtak, de a következő esztendőben, a jugoszláviai Bledben már negyedik helyen végzett társaival a világbajnokságon.
Lucsánszky László joggal tarthatja magát peches versenyzőnek, hiszen 1967-ben a franciaországi Vichy-ben Eb-ezüstérmes lett a négyessel, majd a mexikóvárosi előolimpián harmadikként haladtak át a célvonalon. Az utolsó időkig biztos olimpiai részvételre számító egységet azonban végül „felrobbantotta” Losonczy Tibor akkori szakvezető és a Melis Zoltán, Sarlós György, Csermely József, Melis Antal összetételű kvartettnek szavazott bizalmat. Ez a hajó azután ezüstérmes lett az olimpián.
Lucsánszky László a veterán evezősök között kárpótolta önmagát, ahol többször is világbajnok lett. A civilben építési vállalkozó kitűnő egészségnek örvend, s bizonyára az idei veterán világversenyeken is a magyar válogatott erősségei közé tartozik majd.
Forrás: Jocha(Press) Károly