Skip to main content

A kormány támogatja a Magyar Evezős Szövetség pályázatát, és a rendezési jog elnyerése esetén vállalja, hogy a 2013. évi Evezős Európa-bajnokság megrendezéséhez állami támogatást is ad.

„Sikeres pályázat esetén, az idén 450 millió forintból felújított Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ (Szeged, Maty-ér) újabb nagy népszerűségnek örvendő olimpiai sportágnak szolgálhat nemzetközi színteréül, egyben igen jelentős sportdiplomáciai eseménynek adhat otthont.” – mondta a döntés kapcsán Czene Attila, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium sportért felelős államtitkára.

A kormány célja, hogy hazánk minél több kiemelkedő jelentőségű, színvonalas nemzetközi sporteseményt rendezhessen. Ezek az események az érintett sportágak népszerűségének növelése mellett, a hazánkba látogató vendégek révén jelentős turisztikai bevételeket is generálnak. A nemzetközi sporteseményeken elért jó eredmények pedig minden esetben jótékony hatással vannak a társadalom sportolási hajlandóságára is. A sportolási tevékenység széles körűvé válása pozitív hatást gyakorol az egészségre, elősegíti a jó fizikai és szellemi kondíciót, ezáltal csökkenthetőek a költségvetés egészségügyi kiadásai.

A Magyar Evezős Szövetség főtitkára,  Ott Zsuzsanna hangsúlyozta: „A Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ területén megrendezendő sportesemény a fiatalok figyelmét ismét fokozottan ráirányíthatja az evezésre, mint a testedzés egyik lehetséges formájára. A sport világesemények hazai rendezése (illetve az azokon való sikeres magyar szereplés) és a fiatalok sportág iránti érdeklődése közötti összefüggés egyértelműen igazolható tendencia. Ezek a programok növelik az érintett sportág utánpótlás-bázisát, ami a sportág jövője szempontjából alapvető célunk.”

Az Európa-bajnokság egyidejűleg Magyarország ismertségét is növeli, így miként a múlt hónapban megrendezett Kajak-Kenu Világbajnokság is bizonyította − pozitívan hat az országkép alakulására is.

Az Eb rendezési jogának elnyerése esetén a 2013. évi költségvetésbe az állami sportirányítás betervezi az Eb rendezési költségeinek támogatását. A költségvetési forrás jogszerű és szerződésszerű felhasználását az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is ellenőrizheti.

 

Sportért Felelős Államtitkárság
Nemzeti Erőforrás Minisztérium