Skip to main content
2014. április 19. - 14:54

Kitűnő eredmények – szép remények – Kishajós és csapathajós válogató verseny, Velence

Húsz klub részvétele mellett zajlott Velencén, a Magyar Evezős Szövetség rendezésében, az első 2014-es válogató és egyben az idei első 2000 méteres versenyének második napja. 

 

 

 

A szombati versenynap a csapathajóké volt. Hagyományos verseny-lebonyolítással rendezték a viadalt: előfutam – középfutam – döntő továbbjutási szisztémával. A válogatott kerettagok, valamint a válogatottságra pályázók részére az indulás kötelező volt!

A lelkesek részesültek némi engedményben: egy kilógrammal többet nyomhattak a szombat reggeli mérlegelésnél Nagypénteki súlyukhoz képest. A délelőtti futamok alatt még alkalmas volt az időjárás és a pálya. A kora délutáni döntők előtt szinte viharossá vált a meteorológiai háttér. Az év e szakában még nincs vízirendőri szolgálat. A fürdőzők még máson gondolkodnak, eszük ágában sincs a hideg Velencei-tóban mártózni. Az időjósok meg azt mondták: a meteorológia kiszámíthatatlan…
Szerencsére elült a szél és kezdődhettek a döntők!

A Dél-Koreai VB-n könnyűsúlyú egypárevezősben 3. helyezett Galambos Péter és az Universiadén érmes Csepregi Gábor alkotta egység két hajónyi előnnyel nyerte a könnyűsúlyú felnőtt férfiak kétpárevezőseinek döntőjét Matyasovszki Dániel, Pozsár Bence, a Szeged Vizisport Egyesület válogatott csapata előtt. Teljesítményük ígéretes az idei nemzetközi versenyek előtt.

Papp Gergő és Pétervári Molnár Bendegúz, a Budapest Evezős Egyesület dinamikusan fejlődő párosa, a tavalyi U23 VB 4. helyezésükhöz méltó módon bizonyították, hogy jól sikerült számukra a felkészülés eddigi szakasza. A sportág történetének eddigi legsikeresebb versenyszámában, a felnőtt férfi kétpárevezősben 15 másodperces meghatározó fölénnyel utasították maguk mögé a vetélytársaikat.  “Gergő és Bendi kiemelkedtek a mezőnyből és ezzel a felkészülési tempóval legalább felnőtt VB B döntőbe várom őket” – fogalmazott a szövetségi kapitány. “Bízok a lendületes folytatásban és a távolabbi jó olimpiai szereplésben”.

Érdekes volt a negyedik finálé származtatása. A férfi négyeseknél együtt indulhattak a könnyűsúlyúak és normálsúlyúak, ifjúságiak és felnőttek, válogatott és klubhajók. Nyert a normálsúlyú válogatott: Széll Domonkos, Tari János, Juhász Adrián, Simon Béla összeállításban.

A nők kétpárevezőseinél is vegyes mezőny vágtatott a velencei cél felé. Érdekes, hogy itt a Bene Dorottya, Bálint Sára összeállítású könnyűsúlyúak nyertek! 14 órára megérkezett a vihar, de addigra már a regatta java lezajlott.

Összegzésképpen a tavalyi évhez képest sikerült jelentősen előrelépni az élmezőnynek. Például a könnyűsúlyú kétpárevezősnél a Galambos, Csepregi duó számára az olimpiai indulási jog megszerzése szinte a minimum, de a többi győztes csapattal is hasonlóak a jövöbeli terveink.  A jövő évi olimpiai kvalifikációs világbajnokságra 4-5 hatékony egység felkészítése a cél.

Sz.L.G

 

Jochapress.hu-n megjelent cikkek:

www.jochapress.hu/konnyusulyu-evezosok-csataja-eletre-halalra/

http://jochapress.hu/a-galambos-csepregi-ketparevezos-duo-meggyozo-folennyel-nyert/