Skip to main content
Az evezõs-szezon nemzetközi zárásaként két világbajnokságra kerül sor az elkövetkezendõ napokban: a felnõtt vébét Új-Zélandon, a tengerit Isztambulban rendezik. Az idén két világkupa-gyõzelmet szerzõ Galambos Péter komoly esélyekkel ül hajóba a Csendes-óceáni országban, az Eb utáni normálsúlyú „kirándulása” után ismét saját kategóriájában, a könnyûsúlyúak közt fog mérkõzni.
 
Az október 31. és november 7. között, a Karapiro-tavon rendezendõ felnõtt regattán 49 ország részvételét várják a szervezõk. Új-Zélandon 1978-ban már rendeztek a sportágban világbajnokságot, akkor – a 2007-ben elhunyt – Ambrus Mariann nõi egypárevezõsben bronzérmet szerzett.
 
Az idei erõpróbán két egységünk vesz részt: Galambos Péter (Vác Városi Evezõs Club, edzõje: Rapcsák Károly) férfi könnyûsúlyú egypárevezõsben és Lengyel Mónika (Gyõri Vízügy Spartacus Evezõs Klub edzõje: Székely István), aki adaptív nõi egypárevezõsben indul. A csapattal utazott Dr. Kokas Péter, aki a világbajnokság versenyorvosaként fog mûködni.

Korábbi eredményeként Galambos Péter 2007-ben és ’08-ban könnyûsúlyú kétpárban Varga Tamás Csabával (FEC) az U23-as vb-n ezüstérmet szerzett; 2009-ben a világ és Európa-bajnok Varga Tamással (Démász Bajai SVSC, edzõje: Szögi László) indult könnyûsúlyú kétpárevezõsben, de a világbajnokságról és az Eb-rõl arcüreggyulladás miatt hiányzott. A váci evezõs idén két világkupát nyert a könnyûsúlyúak közt Münchenben és Luzernben; az Európa-bajnokságon normálsúlyú egypárevezõsben a hetedik helyet szerezte meg.

Lengyel Mónika fiatal versenyzõnek számít, mindössze másfél éve kezdett evezni, tavaly hatodik helyet szerzett a poznani világbajnokságon, idén a bledi világkupán negyedik lett.
 

 
 
Öt csapatunk áll rajthoz az október 22. és 24. közötti Tengeri Evezõs Klubvilágbajnokságon, Isztambulban.
 
Hajóba ül egypárevezõsben, a könnyûsúlyú kétpárevezõsben Szabó Kornéllal kétszeres U23-as világbajnok Lõrinczy Péter (Külker EK) és Erdélyi Zsolt (DNHE, edzõje: Forró Dezsõ), aki a 2006-os U23-as vb-n négypárban volt negyedik. Kétpárevezõsben áll rajthoz Juhász Adrián és Simon Béla (Tisza Evezõs Egylet), akik tavaly U23-ban vb-másodikok lettek kormányos nélküli kettesben, idén 7., a felnõtt Európa-bajnokságon 10. helyezést értek el; illetve Nagy Pál Antal és Vajda Gábor (DNHE). A Velencei-tavi Vizisport Iskola Non-profit Kft. csapata kormányos négypárevezõsben rajtol; tagjai Gera Balázs, Szánó János, Bottka Norbert József, Honti Krisztián, kormányosuk Balogh Réka.
 
Mint Dr. Kokas Pétertõl megtudtuk, a csapat és a hajók is megérkeztek Új-Zélandra, jól vannak, esik az esõ és 15 fok körüli a hõmérséklet. Az isztambuli különítmény is megérkezett, õk a helyszínen bérelnek hajót.
 
A felnõtt világbajnokságról bõvebben. www.worldrowing.com