Skip to main content

Folytatjuk évértékelő sorozatunkat. Főszereplőnk ezúttal Kalmár Áron, az Ifjúsági Európa-bajnokságon bronzérmes kormányos nélküli négyes tagja, a Szolnoki Sportcentrum evezőse, Molnár Dezső, és Puruczki Ferenc tanítványa.

Fotók: Czucz Bálint/Magyar Evezős Szövetség


Lezárult a vízi szezon. Hogy telik az ősz?

Számomra most egy nehezebb időszak következik, mivel jellemzően nem a vízen fogunk edzeni. A benti edzések nem a kedvenceim, de persze teljesítem, amit kell: kondizunk, evezős ergométerezünk, biciklizünk. Szerencsére az időjárás még engedi, hogy vízre menjünk, hetente háromszor evezünk. Közben pedig az iskolában is jönnek a feladatok, végzős gimnazistaként készülök az érettségire. A továbbtanuláson is időszerű elgondolkoznom, annyi biztos, hogy biológiával szeretnék foglalkozni.

Mennyire volt kemény számodra ez az év?

Nehéz volt, de megtérült a munka. Már az év elején melegvízi edzőtáborban voltunk Horvátországban, aztán Szolnokon folytattuk a felkészülést. Közben éreztük, hogy fejlődünk, és az eredmények is jöttek. Gördülékeny volt a folyamat. Nem voltak hullámvölgyek, ha bármelyikőnkben felmerült ilyen, ott volt a másik három csapatárs, aki kihúzta belőle.

Az év csúcspontja számodra kétségkívül az ifi Eb-n nyert bronzérem volt. Melyek voltak még számodra az emlékezetes versenyek?

Az ifi világbajnokságon nyújtott teljesítményünkre is büszke vagyok, ahogy a tavalyira is. Bizonyos szempontból utóbbit többre tartom, még akkor is, ha az idei hatodik helyhez képest kevésbé voltunk eredményesek. Akkor a B döntőben első helyen jöttünk be, de sokkal inkább egyben voltunk. Nagyon emlékezetes számomra a szegedi országos bajnokságon a férfi nyolcasban aratott győzelem. Hosszú idő után sikerült megnyerni a klubomnak a Szolnoki Sportcentrumnak a királyszámot!

Fotó: Szlovák Bence/Magyar Evezős Szövetség


Abban a nyolcasban négyesbeli partnered Pálmai Ágoston mellett a többi között három ikon Simon Béla, Juhász Adrián, és Furkó Kálmán is evezett. Mennyire motiválnak ők téged?

Nagyon, hisz látom, hogy kemény munkával milyen szép eredményeket lehet elérni, világbajnokságot, és Európa-bajnokságot nyerni. Béla, és Kálmi is sokat segít. Előbbivel evezek is. A tapasztalatuk nagyon sokat jelent, segít technikailag, és mentálisan is.

A négyesetek is egyre tapasztaltabb. Milyen tanulságot vonnál le az eddigi szereplésetekből?

Nagyon sokat kell dolgozni ahhoz, hogy ott tudj maradni a nemzetközi mezőny élvonalában. Ehhez az kell, hogy legalább a kétszeresét végezd el annak a munkának, ami itthon versenyképessé tesz.

Mennyire méred fel a verseny előtt, közben az ellenfeleket?

Viszonylag sokat foglalkozom velük. Persze ez néha nem jó. Már a nevezettek listáját is átbogarászom, ha tudom utánanézek annak is milyen időt húztak evezős ergométeren a vetélytárs csapat tagjai, felmérem a testfelépítésüket a parton. Ez a fajta felkészülés az egész csapatunkra jellemző. Szeretjük tudni kikkel kell versenyeznünk, próbáljuk feltérképezni a gyengéiket. Ebben az edzőink is sokat segítenek. Például az Eb-n Molnár Dezsőtől kaptuk a „tippet”, hogy a spanyolok kifejezetten jó formában vannak, mivel ők télen otthon is tudnak evezni, az olaszokról pedig azt a „fülest” kaptuk, hogy a rajt után kilőnek, a végére pedig kezdenek elfogyni. Ezeket a szempontokat is mindig figyelembe vesszük.

Mit jelent számodra, hogy Pálmai Ágoston személyében egy klubtárs is van a négyesben?

Ágoston nem csak klubtársam, hanem barátom is. Már az általános iskolában is egy osztályba jártunk. Hatalmas előny a jelenléte.

Van példaképed?

A Sinkovics-testvérek munkássága nagyon motivál. A civil életben Karikó Katalin a példaképem, mivel biológiával szeretnék foglalkozni.

Mi a legnagyobb célod evezősként?

Az olimpia. Remélem ez össze fog jönni.