Skip to main content
2010. április 26. - 12:39

Jubiláló evezős évadnyitó

20. alkalommal került sor a Gróf Széchenyi István évadnyitó evezősversenyre a Margitszigeten, ill. a sziget melletti budai Duna-ágban. 8 egyetemi hajó, 19 céges csapat, közel 500 résztvevő és néző, 12 futam és ugyanennyi torta, legalább 3 generáció – a mai verseny összegzése számokban.

Ragyogó napsütés, jó hangulat, szoros befutók, hagyományőrzés és teremtés, összefogás, baráti találkozások, felejthetetlen, de megismételhető élmények – az esemény jellemzése néhány szóban.
A Széchenyiig visszanyúló örökséget gondosan ápoló Danubius Nemzeti Hajós Egylet nemcsak őrzi hagyományait, hanem teremt is hagyományokat. Ezt emelte ki Denk András, a DNHE elnöke, aki házigazdaként köszöntötte a Margitszigetre kilátogató evezősöket és evezősbarátokat, majd dr. Cserháti László, a Széchenyi Társaság alelnöke méltatta gróf Széchenyi István érdemeit az evezős sport magyarországi meghonosításában. Ezután dr. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is kiemelte a mostanihoz hasonló hagyományőrző rendezvények és margitszigeti evezősbázis megőrzésének fontosságát. Az evezős évadot hivatalosan Mihály Tibor, a Magyar Evezős Szövetség alelnöke nyitotta meg.

A vendégek részesei lehettek az evezős évad hivatalos megnyitásához hozzátartozó néhány kedves hagyományőrző programnak: a Neptun és a Nemzeti Hajós Egylet I. Világháborúban elesett evezősei emlékére elhelyezett és a MESZ által helyreállított emlékkövek megkoszorúzásának, megtekinthették az evezéstörténeti kiállítást és a hajókeresztelőt.

A vízen, függetlenül attól, hogy milyen kategóriáról volt szó, mindenki győzni akart és ezért maximális erőbedobással küzdött.
Az egyetemek között a Budapest Műszaki Egyetem visszavágott a tavalyi győztes Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon Karának, amely csapat ezúttal a harmadik helyre szorult, második a Corvinus-Pázmány-Széchenyi Egyetem vegyes csapata lett.

A MOL “házi versenyét” csakúgy, mint az olajtársaságok futamát a Downstream csapat nyerte. Az Épületgépészek küzdelméből az IMI International Kft legénysége került ki győztesen, az egyéb cégek külön futamában a Microsec Győzött. A céges szuper döntőt a VGF csapata nyerte, maga mögé utasítva a tavalyi győztes Microsec és az IMI Kft csapatát.

A győztes különdíja egy Ramsauban (Ausztria) eltölthető hosszú hétvége (A Ridehouse felajánlása). Minden futamgyőztes csapat a védnökök által felajánlott serlegek és érmek mellett a rendező klub ajándékának, valamint a 20 éve elmaradhatatlan, a Danubius Hotels által biztosított tortának is örülhetett. A céges szuper döntő győztesét a Jásdi Pincészet is megajándékozta.

Kedves gesztus volt a VGF csapatától, hogy a rivális épületgépész cégek külön versenyét megnyerő csapatnak vándorserleget és szaklapjuk egyéves előfizetését is felajánlotta, ezzel jelezte, hogy „jövőre veletek ugyanitt” szeretne találkozni. Több céges csapat ígérte, hogy a következő évi versenyre heti rendszerességgel fogja gyakorolni az evezést. Ezzel a rendező egyesület a legfontosabb célját, hogy rendszeres testmozgásra ösztönözze a munkahelyi kollektívákat, elérte.

A kiváló hangulathoz hozzájárult a népes szurkolótábor, a versenyben résztvevő evezősöket családtagjaik, barátaik, az evezést kedvelők bíztatták a partról. A férfi nyolcasoknál a TISZA Evezős Egylet vitte el a pálmát a rendező DNHE csapat elől, a serdülő vegyes és a felnőtt női négypárevezősök között viszont a DNHE bizonyult a legjobbnak. A családok számára túraevezős hajóban meghirdetett vetélkedést a Külker Evezős Klub nyerte.

Versenyezni szárazon is lehetett: evezős ergométeren próbálkozhatott mindenki, aki nem mert, nem akart, vagy éppen nem tudott hajóba ülni.

A “legújabb generációs” utánpótlás, a 2-6 éves gyerekek számára a legnagyobb attrakció az ugráló vár volt, amelyben legalább annyi energiát leadhattak, mint a versenyben induló evezős szüleik. Az esemény és a közösség hihetetlen vonzerejének remek példája, hogy még a jelenleg külföldön élő egykori klubtagok is részt vettek a rendezvényen, természetesen családostul. További hangulatjavító volt a Rendezők által helyben főzött bográcsgulyás, a zenei hátteret pedig Buday Anna (ének) és kísérő zenekara szolgáltatta.

 

 A verseny jegyzőkönyve letölthető a következő linken:

https://hunrowing.hu/versenyek/xx-grof-szechenyi-istvan-evezos-evadnyito-emlekverseny-es-sportnap