Skip to main content

A magyar evezés történetének legrangosabb felnőtt világversenyére 2024. április 25-28. között kerül sor Szegeden. Az olaszországi Sabaudia visszalépése után a magyar pályázat lett a befutó. A Maty-éren az érmek mellett olimpiai kvótákért szállnak harcba a versenyzők.

Az olaszországi Sabaudia a visszalépett a 2024-es Európa-bajnokság megrendezésétől, ezért a Nemzetközi Evezős Szövetség (World Rowing) és az Európai Evezős Szövetség (European Rowing) új pályázatot írt ki a kontinensviadal megrendezésére. A Magyar Evezős Szövetség sikerrel pályázott a 2024. évi Európa-bajnokság és az Európai Kontinentális Olimpiai Kvalifikációs Regatta rendezési jogára.

„Óriási megtiszteltetés, hogy megrendezhetjük az Európa-bajnokságot és egyben a kontinentális kvalifikációs regattát” – hangsúlyozta Cseh Ottó, a Magyar Evezős Szövetség elnöke”. „Az Európa-bajnokság hazai megrendezése rendkívül fontos a magyar evezős közösség számára, ugyanakkor sportágunk népszerűsítése szempontjából is. Az esemény helyszíne a Szegedi Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ lesz, amely az előző években megvalósított fejlesztések révén alkalmassá vált nemzetközi evezős verseny lebonyolítására is. Tisztában vagyunk azzal, hogy jóval kevesebb időnk, alig több mint egy évünk van a felkészülésre, ám hiszünk abban, hogy világszínvonalon tudjuk megrendezni a versenyt jövő áprilisban” – zárta mondandóját a MESZ elnöke.

A párizsi olimpiát megelőző egyik legnagyobb téttel bíró nemzetközi evezős versenyre várhatóan 38-40 országból mintegy 1200 résztvevő (sportoló, szakvezető, kísérő) érkezik.

Magyarország legutóbb 53 évvel ezelőtt rendezett felnőtt evezős kontinensviadalt, 1970-ben a XVII. Női Evezős Európa-bajnokságot a tatai Öreg-tavon. Először 1933-ban, 90 esztendővel ezelőtt Budapesten, a Margitsziget pesti Duna-ágában rendezhettünk Eb-t. Pályáztunk a 2013. évi felnőtt Európa-bajnokság megrendezésére, ám akkor egyetlen szavazattal alulmaradtunk Sevillával szemben. A Magyar Evezős Szövetség 1989-ben az Ifjúsági világbajnokság mezőnyét látta vendégül Szegeden, 1996-ban, és 2019-ben Masters (veterán) világbajnokságot rendezett a Velencei-tavon. Utóbbi minden idők második legnépesebb mezőnyét vonultatta fel az evezős Masters világbajnokságok történetében.