Skip to main content

A Nemzetközi Evezős Szövetség (World Rowing) már korábban nyilvánosságra hozta 2021. évi versenynaptárát, ám tekintettel a koronavírus-járványra, az aktuális körülményeket figyelembe véve az Európai Evezős Szövetség elnökségével együttesen csak január 25-én hagyta jóvá a magyar versenyzők számára kiemelkedően fontos két kora tavaszi nemzetközi verseny megrendezését. Az Európai Olimpiai és Paralimpiai Kvalifikációs Regattára április 5-7. között, az Európa-bajnokságra április 9-11. között kerül sor. Mindkét versenynek az olaszországi Varese ad otthont.

A szervezők az Egészségügyi Világszervezet, a WHO ajánlásait betartva a helyi egészségügyi szervekkel mindent megtesznek a biztonságos lebonyolításért, az egészségügyi kockázat minimalizásáért. A tavalyi nemzetközi versenyekhez hasonlóan Vareseben is kötelező lesz a maszkviselés, ez alól csak a hajóban ülő evezősök mentesülnek.

A kontinentális olimpiai kvalifikáción egypárevezősben és könnyűsúlyú kétpárban lehet kvótát szerezni Tokióra. A paralimpiai számok közül a PR1 egypárevezős kategóriában a tavaly Európa-bajnoki negyedik helyet szerző Pető Zsolt indul.

Az olimpiai kvalifikáción potenciálisan induló magyar válogatott evezősök vasárnaptól Törökországban, Köycegizben edzőtáboroznak. Molnár Dezső szövetségi kapitány vezetésével komoly tesztelési folyamat indul el, a szakember válogató versenyek sorozata alapján jelöli ki az indulókat.

A Végső Olimpiai Kvalifikációs Versenyre május 15-17. között Luzernben kerül sor, ahol valamennyi versenyszám programon lesz és az összes ország evezősei harcba szállhatnak az olimpiai részvételért.
Amennyiben Pető Zsoltnak Vareseben nem sikerül a kvótaszerzés, a Végső Paralimpiai Kvalifikációs Versenyen május 6-8. között Gaviratéban szerezheti meg a kvótát.

Molnár Dezső szövetségi kapitány decemberi székfoglaló interjúja az alábbi linken olvasható:
https://hunrowing.hu/node/20188

A Nagy Gábor para-szakágvezető vezetésével készülő Pető Zsolt felkészüléséről pedig ezen a linken található korábbi írásunk:
https://hunrowing.hu/node/20235