Skip to main content

A müncheni kontinensviadal zárónapján óriási magabiztossággal nyerte második Európa-bajnoki aranyérmét férfi könnyűsúlyú kettesünk! Kálmi, és Pocok a fináléban is faképnél hagyta vetélytársait! Férfi könnyűsúlyú kétpárunk nagyot ment a B döntőben, és összesítésben a 9. lett, Pétervári-Molnár Bendegúz egypárban a 10., normálsúlyú dublónk összesítésben a 11. helyen zárta az Európa-bajnokságot.

Fotók: Czucz Bálint/Magyar Evezős Szövetség

Furkó Kálmán, és Szabó Bence a címvédés céljával rajtolt el a könnyűsúlyú kettesek fináléjában, amelyben a szlovén, és a török csapattal vívtak meg. Alföldi Zoltán, és Molnár Dezső tanítványai a pénteki helyosztó futamban elképesztően domináltak, hét másodpercet vertek a 2. helyen beérkező törökökre, és kilencet déli szomszédainkra. A fináléban a szolnoki, és győri kettősnek kezdetben minimálisan vezetett a szlovén hajó, ám az első 500 méter után már a mieink voltak előrébb.

Féltávnál már több mint egy hajóhossz előnyben voltak a Kálmiék a szlovének előtt. Ezután pedig végképp elvarrták a szálakat a mienk, és magabiztosan vezettek, majd nyertek! A török hajó nyolc, a szlovén 15 másodpercet kapott a immár kétszeres Európa-bajnok csapattól!

“Természetesen a címvédés szándékával érkeztünk” – szögezte le az M4 Sportnak Furkó Kálmán. “Címvédőként picit nagyobb teherrel érkeztünk, de jól tudtuk kezelni, egyáltalán nem hátráltatott minket” – tette hozzá Szabó Bence.

Gratulálunk második Európa-bajnoki címükhöz Kálminak, és Pocoknak, valamint edzőiknek Alföldi Zoltánnak, és Molnár Dezsőnek!

Férfi könnyűsúlyú kettes – A döntő

  1. FURKÓ KÁLMÁN, SZABÓ BENCE (MAGYARORSZÁG, EDZŐ: ALFÖLDI ZOLTÁN, MOLNÁR DEZSŐ) 7:17.04
  2. Enese Yenipazarli, Bayram Somnez (Törökország) 7:25.55
  3. Nik Albe Magajna, Jaka Malesic (Szlovénia) 7:32.99

Könnyűsúlyú kétpárevezősben Tamás Bence, és Galambos Péter a B döntőben állt rajthoz, és nagyon jól versenyzett. Mivel a norvégok lemondták a részvételt öt hajó startolt el. Végig egyben volt a mezőny, Petiék nagyot mentek, és lehajrázták az észteke, és csak kicsivel maradtak el az angol, és a spanyol csapattól. Szierer János csapata a 3. helyen ért célba a B döntőben, összesítésben a 9. helyen zárt az Európa-bajnokságon.

Gratulálunk a fiúknak, és edzőjüknek Szierer Jánosnak!

Normálsúlyú egypárevezősünk Pétervári-Molnár Bendegúz a B döntőben végig nagyon kemény csatában vett részt. Hogy mennyire volt erős a mezőny? Az olimpiai ezüstérmes norvég Kjetil Borch is benne volt… Utóbbi állt az élre, mögötte viszont nagy küzdelem bontakozott ki. Bende szinte végig tartotta a lépést a mezőnnyel. Féltávnál az olasz, és a szlovén szkiffessel ment együtt, az utolsó 500 métert a 4. helyen kezdte meg. A norvéget üldöző bolytól aztán ellépett a monacói, és a szlovén versenyző, Molnár Zoltán tanítványa pedig maga mögött tartotta az olasz, és a svéd hajót, 4. helyen ért célba a B döntőben, összesítésben a 10. helyen zárta az Eb-t.

Gratulálunk Bendének, és edzőjének Molnár Zoltánnak!

A normálsúlyú kétpárak B döntőjében Bácskai Máté, és Szabó Márton jól rajtolt, a 2. helyen eveztek 500 méter után az éllovas cseheket üldözték, majd együtt haladtak a mezőnnyel, végül az ötödik helyre csúsztak vissza, és a szlovákokat megelőzve ebben a pozícióban is értek célba. Simon Tamás csapata összesítésben a 11. helyen végzett.

Gratulálunk a fiúknak, és edzőjüknek Simon Tamásnak!