Skip to main content

Pétervári-Molnár Bendegúz olimpiai kvótáját követően még tudták fokozni az örömöt a magyar evezősök Vareseben. Április 8-án egypárevezősünk tokiói kvalifikációjának örülhettünk, majd három nappal később egy órán belül két Európa-bajnoki címet ünnepelhettünk. Könnyűsúlyú egypárban Galambos Péter másodszor ült fel Európa trónjára, majd jött könnyűsúlyú kettesünk, amelyben Szabó Bence és Furkó Kálmán párosa szerzett aranyérmet. A parádés eredményeket szállító egységek mellett cikkünkben a teljes válogatottal foglalkozunk.

„Volt már esős döntőm a belgrádi Világkupán, ott is sikerült nyernem” – emlékeztetet Galambos Péter 2017 májusában szerzett elsőségére. A varesei Európa-bajnokságon gyakorlatilag nem volt ellenfele a Vác Városi Evezős Club világklasszisának, talán csak a hűvös, barátságtalan időjárás. Az ujjgyakorlatnak bizonyuló előfutam után a döntőben már 500 méternél közel egy hajóval meg tudott lépni a mezőnytől, A különbség a táv felénél pedig a duplájára nőtt. Miután mögötte a riválisok egymással küzdöttek, és Galambosra 1500 méternél sem tudtak feljönni, a magyar evezős magabiztos előnnyel ért célba. Ez volt a második aranyérme a 2019-es Eb-győzelem után. Szintén könnyűsúlyú egypárban Eb-n korábban egy második helyezése (2017) volt még, míg a világbajnokságon három ezüst- (2012, 2016, 2019) és két bronzérmet (2010, 2013) szerzett.

Peti edzője Rapcsák Károly szerint tanítványa még nincs csúcsformában, hiszen nem volt optimális a felkészülési időszak. „Péter az elmúlt időszakban átesett a koronavíruson, ezért nem volt túl sok ideje arra, hogy összekapja magát. Azt reméltem, hogy az első háromban végez majd. Már az előfutamban is nagyon jól mozgott, és ez nagyon reménykeltő volt számomra. A mezőnyből hiányzik még egy két ember, akikkel nagy csatákat kell vívnia majd.”

„A járványhelyzet miatt még nem ünnepeltünk a klubbal, de az egyik veterán barátunk és felesége hozott ischlert, mert Peti nagyon szereti”

– tudtuk meg a mesteredzőtől.

A korábbi tervek szerint a szakvezetés Galambos Péterrel négypárevezős egységben számolt, amellyel az olimpiai szereplést célozták volna meg a luzerni végső kvalifikációs versenyen, ám a csapatból kivált Papp Gergő, és egy megbetegedés miatt végleg kútba esett a terv. Így kétszeres Európa-bajnokunk továbbra is könnyűsúlyú egypárevezősben versenyez a világkupákon és a világbajnokságon.

Szabó Bence és Furkó Kálmán rendkívül mozgalmas hetet zárt a dobogó tetején Vareseben! Az olimpiai kvalifikációs versenyen könnyűsúlyú kétpárban, az Eb-n viszont saját számukban könnyűsúlyú kettesben eveztek. A Győri Atlétikai Club és a Tisza Evezős Egylet versenyzői az U23-as Európa-bajnoki cím és a világbajnoki bronzérem után a felnőttek között lettek a legjobbak a kontinensen.

„A legalázatosabb versenyzőim akikkel valaha dolgoztam” – hangsúlyozta Molnár Dezső, aki kettős minőségében örülhetett a sikernek: szövetségi kapitányként, és az egység egyik edzőjeként. „Alföldi Zoltán kollégámé az operatív irányítás, az edzéstervezésben továbbra is én határozom meg az irányvonalakat. A közös munkánk elég jól működik ezt szeretnénk továbbvinni. Annál is inkább, mivel az olimpiai szám fejlesztése nagyon fontos. Kálmánék pályáról pályára épülnek fel és zárkóznak fel a mezőnyükhöz.„

Alföldi Zoltán, a Győri Atlétikai Club edzője „iszonytató” izgalmakat élt az Eb-döntőn!

„A legizgalmasabb rész az volt számomra, amikor 700 és 1250 méter között elindították a fiúk az első hajrát. Ilyen felfokozott állapotban, néha közel vagyok az ájuláshoz – ez most majdnem bekövetkezett!

Bence és Kálmán 22 éves korukban ültek össze és azonnal jól mentek, de a korosztályos válogatottban gyakorlatilag együtt nevelkedtek, így a jó viszony és a partnerség már korábban is adott volt” – zárta mondandóját a Alföldi Zoltán.

„A megkezdett munkánk eredményét mutatják a sikerek” – szögezi le Molnár Dezső immár szövetségi kapitányi minőségében. „Már december végén elkezdtük a munkát szolnoki edzőtáborban, amit Törökországban a melegvízi táborokkal folytattunk, majd Szegeden zártunk. Össze volt fogva a válogatott keret, a formaidőzítések is kijöttek. Nyilván ebben a kluboknak is szerepük van, amelyek egyénileg alakították a versenyzők formáját. A csapatok felkészülését és formahozását ketté kell választani. Az egyik az Európai Olimpiai Kvalifikációs Versenyre való felkészítés volt. A másik, hogy az Európa-bajnokságot felkészülési állomásként kezeltük a május 17-i luzerni végső Kvalifikcációs Regattára.„

Az Európa-bajnokságon egypárevezősben a Ács Kristóf és Bertus Kitti képviselte a magyar színeket. Kristóf a 18., Kitti a 13. helyen zárt. Utóbbi az olimpiai kvalifikációért is indult, megnyerte a B döntőt, így a 7. helyen végzett.

„Kitti magabiztosan nyerte a magyar válogatót. Sérülés miatt nem vett részt az edzőtáborokban. Hozta a tőle elvárt formát, de sajnos nem sikerült kvótaszerző helyen célba érnie. Bízunk benne, hogy jobb még jobb formát tud hozni Luzernben.”

„Jól ment és ezt egy héten keresztül fent tudta tartani” – emlékeztetett Lőrincz Attila, Bertus Kitti edzője.

„Hat pályát húzott egy hét alatt, ebből négy maximális volt. Még egy kicsit erősödnie kell, tulajdonképpen két hellyel maradt el a kvalifikációtól. Olyan versenyző ellen, aki kvalifikált az olimpiára, többször az Eb-n is húzott pályát, és 3-5 másodperc közötti hátrányban volt”

– zárta mondandóját a Külker Evezős Klub Óbuda trénere.

„Ács Kristóf szereplését nagyon jónak ítélem” – veszi vissza a szót Molnár Dezső, hogy Mácsik Miklós váci tanítványának szereplését értékelje. „Szoros volt az eredmény, amikor a kétpárevezős kiválasztásáról volt szó. Úgy döntöttem, hogy a Szabó-Bácskai fog együtt evezni, Kristófot jelöltük ki tartalékként, világkupákon is lehetőséget kap.

Óriási mezőnyben jól helytállt, nem alárendelt szerepben versenyzett. Ráadásul a reményfutamban olimpiai döntőt kapott: Oliver Zeidlert, aki később megnyerte az Európa-bajnokságot, valamint 2019 világbajnokát, a riói ezüstérmes Damir Martint.”

Női kétpárevezősünk: Gadányi Zoltána és Preil Vivien (edzőjük: Molnár Zoltán) a 9. helyen zárt az Eb-n, férfi dublónk, a Bácskai Máté, Szabó Márton (edzőjük: Molnár Dezső) páros a 16. helyen végzett.

„A felkészülés során Zoltána két alkalommal is sérüléssel bajlódott.

Ha az Eb-n a B döntőben egy kicsivel előbb nyitják meg a finist, akkor egy hellyel előrébb tudtak volna végezni. A fiú dublóhoz hasonlóan még van idejük felkészülésre. Jó kondícióban vannak, jó eséllyel indulnak Luzernben a kvótáért!”

„A Bácskai-Szabó páros nem a csúcsformát hozta, az volt a lényeg, hogy felmérjük hol állunk. A 24 indulóból a 16. helyet megfelelőnek ítélem. Világos lett számunkra hol kell még erősítenünk: 1000 méterig az összes top csapattal tudunk együtt haladni, majd történik valami, ezen javítani kell.”

Női könnyűsúlyú kétpárevezősben Fehérvári Eszter és Ferencz Panna egy csapásra a nemzetközi mezőnyben találta magát, miután az eredetileg kijelölt Abid Syham, Csepel Zsófia páros betegség miatt nem tudott indulni az olimpiai kvalifikációs versenyen és az Európa-bajnokságon. A ferencvárosi és győri lány a 13. helyen végzett az Eb-n.

„A kényszer szülte helyzethez képest nagyon is jól helytálltak! Alárendelt szerepben voltak, de 10 másodpercnél jobban nem maradtak le az utolsó előtti helyezettektől. Bizony előfordult, hogy más országok versenyzői közel fél perchátrányt is begyűjtöttek.

Egyenletes a teljesítményük, saját korosztályukhoz képest jó időket mentek, szereplésük biztató a korosztályos világbajnokságra és Eb-re.”

Para-evezősünk Pető Zsolt második lett a PR1 egypárak B döntőjében, így a 8. helyen zárta az Európa-bajnokságot, és sajnos korábban nem sikerült paralimpiai kvótát szereznie Vareseben. Következő cikkünkben Zsolt és edzője, Nagy Gábor értékelését olvashatják.