Skip to main content

 A szövetség egykori alelnöke az evezés jubileumára is készül
 
A könyvbemutató tárgya („Kovács Tamás – parádriposzt”) ugyan a hatszoros olimpiai bajnok, Kovács Pál fiának, Tamásnak az életútjáról szól, de – ahogy az lenni szokott – a víváson kívül sok minden másról is szó esett. Többek között arról is tudomást szerezhettek a megjelentek, hogy a könyvet kiadó „pmh” nyomda ügyvezető igazgatója, Fekete Tibor korábban az evezéssel is elég szoros kapcsolatban állott. Azonnal fogódzót találtam és igyekeztem megszólítani az egykori sportvezetőt arról is, miként került kapcsolatba a világszerte rendkívül népszerű, az olimpiák programjában a harmadik, legtöbb versenyzőt indítható sportággal?
   – Én egy televíziós vetélkedősorozathoz kötöm a kapcsolat kialakulásának kezdetét, amely 1976-77-ben került műsorba – így Fekete. – A Fiatal Műszakiak és Közgazdászok Tanácsa szervezésében zajlott a program, amelynek zsűrijében történetesen én is helyet kaptam. Évekkel később keresett meg az akkori főtitkár, Czakó Csaba, aki felajánlotta: segítsek neki a szövetségi tennivalók végzésében, ami akkoriban természetesen a napi munka mellett, illetve után történt. A dolgok odáig fajultak, hogy előbb elnökségi tag, majd alelnök lettem. Amikor pedig a szövetség akkori elnöke, dr. Breinich Miklós úr betegség miatt hosszabb időre kiesett, nekem kellett őt helyettesítenem.
   – Önnek, aki korábban semmilyen evezős múlttal nem rendelkezett…
   – Ez tény, viszont az is igaz, hogy voltak sportbeli kötődéseim a fiatalabb éveimből. Soproni lévén, előbb fociztam, majd a helyben igen népszerű kosárlabda is vonzott, amit Budapesten a MAFC sokadik csapatában is űztem. Ilyen előzmények után örömmel fogadtam az evezésben adódó munka lehetőségét. Azt hiszem, fel is találtam magamat abban a körben. Ami engem illet, mindmáig szívesen emlékezem vissza többek között Melega Tiborra és Dávid Imrére, a szövetség későbbi vezetőire. Annak is örülök, hogy a versenybírói karban eléggé felkapaszkodtam, s részem lehetett az 1989-ben, Szegeden megrendezett ifjúsági világbajnokság szervezésében is.
    – 1989 után látszólag eltávolodott a sport világától.
   – Látszólag igen, de legbelül végig aktív maradtam. Ezt a kiadót tíz éve vettük meg, azóta elsősorban egészségügyi témájú kiadványokat viszünk a könyvpiacra. Ám amint felvetődött a gondolat Kovács Tamás könyvének mgjelentetését illetően, máris nem tudtam nemet mondani.
     – Ez azt is jelentheti, hogy a magyar evezőssport 2018-ban esedékes 125. születésnapjára minden bizonnyal megjelentetni kívánt ünnepi kiadványt is az önök nyomdája fogja elkészíteni?
    – Semmi sem kizárt, maga  a felvetés pedig máris megmozgatta a fantáziámat. Addig viszont még sok víz lefolyik a Dunán, rengeteg eseménnyel. Elég ha csak a hétvégi, mogyoródi Forma-1-es futamot említem, amelyet fokozott kíváncsisággal várok. Bár én Alonsónak drukkolok, érzésem szerint Räikönnen halad majd át elsőként a célvonalon.  
Forrás: jochapress.hu