Skip to main content

Az olaszországi Vareseben kilenc egységünk állt rajthoz a korosztályos kontinensviadal nyitónapján. Női kormányos nélküli kettesünk, és férfi kormányos négyesünk biztosan éremért küzdhet vasárnap. Férfi egy-, illetve kétpárevezősünk a középdöntőben lesz érdekelt, öt egységünk a B döntőben folytatja. 

Kormányos négyesben Szigeti Ferenc, Shah Amir, Boros Áron, Gasztonyi Péter, kormányos: Tóth Dániel a helyosztó futamban a törökök, az olaszok, és a horvátok mögött a 4. helyen értek célba. Döntőjük vasárnap 12:36 órakor rajtol.

Kormányos nélküli kettesben Sándor Zsófia, és Bencsics Hella az előfutamban, és a reményfutamban is 4. helyen zárt. Utóbbiban jókora előnnyel előzték meg a moldávokat, és jutottak az A döntőbe. Vasárnap 13:12-kor rajtolnak.

Csizmadia Ádámra hárult az a feladat, hogy megnyissa a magyarok szereplését az ifi Eb-n. A győri szkiffes az ötödik helyen végzett az előfutamban, majd a reményfutamban a moldáv versenyzőt megelőzve a harmadik helyen zárt, így bejutott a lejgobb 12 közé. Középdöntője vasárnap 9:30-kor rajtol, azaz ismét a nap első futamában kell helytállnia Ádámnak.

Kétpárevezősben Drávucz Máté, és Pálmai Ágoston az előfutamban 1500 méternél még a harmadik helyen haladt, ám a hajrá dán vetélytársaiknak sikerült jobban. Negyedik helyükkel a reményfutamba kvalifikáltak, egyébként csak az első kettő jutott az előfutamból a legjobb 12 közé. A szolnoki páros a reményfutamban a horvátok mögött nem egész két másodperc hátrányban a második helyen harcolta ki a továbbjutást. Középdöntőjük vasárnap 9:45 órakor rajtol.

Kormányos nélküli kettesben Geszti Attila, és Dedeyan Narék az előfutamban stabilan a harmadik helyen haladt, és ért célba, de egyébként az éllovas juthatott tovább. A reményfutam sajnos kevésbé sikerült az MTK-s egységnek, a 6. helyen zártak, vasárnap 11:42-től a dánokkal vívják meg a B döntőt.

Kormányos nélküli négyesben a Mészáros Levente, Kalmár Áron, Zudor Marcell, Boros Olivér összetételű csapatnak nehéz dolga volt, hiszen az előfutamból csak a győztes vívhatta ki a továbbjutást az A döntőbe. A szolnoki, és csepeli versenyzőkből álló csapat a szerbeket, és a görögöket megelőzve a 4. helyen ért célba. A reményfutamban az első két helyért a horvátok, és a lengyelek vívtak, mögöttük három másodperc hátrányban harmadikként érkeztek a mieink, akik egy jó hajrával megelőzték a portugálokat. A B döntőben vasárnap délben rajtolnak a magyar fiúk.

Női egypárevezősben Pádár Luca képviselte a magyar színeket, és két szoros futamot teljesített, Az előfutamban a szolnoki lány nagyot csatázott szlovén vetélytársával. Az egyetlen továbbjutó helyet az olasz szkiffes zsebelte be, Luca alig több mint egy másodperces hátrányban érkezett be a harmadik helyen a szlovén mögött. A reményfutamban is óriási volt a küzdelem. Az első négy pozíció ért A döntőt, és az éllovas svájciak mögött Luca nagyot küzdött – ismét – szlovén, valamint román, és moldáv ellenfelével, végül az ötödik helyen ért célba. Hogy mennyire volt éles a befutó? A 2. és az 5. között kevesebb, mint egy másodperc volt a különbség! Luca a B döntőben vasárnap 11:30 órakor rajtol.

Kétpárevezősben Majsa Klaudia, és Kovács Eszter, az előfutamban az 5. helyen zárt, a reményfutamban pedig a 6. lett, holnap 11:48-kor rajtolnak a B döntőben.

Schreiber Anna, Angyal Zsófia, Balázs Szonja, és Nagy Zsófia azaz négypárevezős csapatunk az előfutamban sokáig az élen haladt, majd 1500-nál már a franciák mögött a 2. helyen kezdte meg a finist. A mögöttük érkező olaszoknak jobban sikerült a finis, a lányok végül a 3. helyen érkeztek célba a litvánok, a dánok, és az ukránok előtt. Sajnos csak a futamgyőztes jutott közvetlenül az A döntőbe. A reményfutamban az A döntőhöz az első két helyet kellett volna elcsípniük lányainknak, de sajnos ez nem sikerült. A magyar csapat a 3. lett, és vasárnap 12:06 órakor a B döntőben áll rajthoz.

A tartalékok versenyében egypárevezősben Kunstár Simon olasz vetélytársa mögött 2. helyen zárt.

Fotók: Czucz Bálint