Skip to main content

A döntős szereplések, pontszerző helyek, versenyképesség: ifjúsági válogatottunk nagyot ment a korosztályos világbajnokságon Vareseben – vallja Lőrincz Attila utánpótlás szövetségi kapitány.

Az U19-es, azaz ifjúsági korosztály seregszemléjére, az U23-asokkal együtt július 27. és 31. között került sor Olaszországban. Négy egységünk képviselte a magyar színeket, nem is akárhogy!

„Mindenkivel elégedett vagyok” – szögezte le Lőrincz Attila utánpótlás szövetségi kapitány.

Fotók: Czucz Bálint/Magyar Evezős Szövetség

A legelőkelőbb helyen férfi kormányos négyesünk végzett, amely 5. pozícióban zárt, kormányos nélküli négyesünk nagyot ment a B döntőben, és a 7. lett. A nőknél Pádár Luca egypárban a döntőig menetelt, és 6. hellyel tért haza, női nyolcasunk is versenyképes volt, és a 10. helyen zárt.

„Az Európa-bajnokság döcögős kezdése után ötödik helyével fantasztikusan teljesített férfi kormányos négyesünk. Bár nem olimpiai szám, de kőkemény mezőny jött össze. A nyolc indulóból egy a rajt előtt lemondta, így heten voltak. A reményfutamban egy hajón jött be mind az öt egység, a mieink a közepén voltak a mezőnynek, és megelőzték a németeket, és az amerikaiakat, utóbbiak ki is estek pedig éremért jöttek Varesebe. A srácok a döntőre kicsit elfáradtak, de így is fantasztikusan teljesítettek.”

„Egypárevezősünk, Pádár Luca tavasszal, az Európa-bajnokságon még nem rendelkezett kellő nemzetközi rutinnal, így a B döntőben „benézte” a finist. Erre most odafigyelt, nagyon jól evezett! Felülteljesítette az elvárásokat, és van még egy éve a korosztályban. Molnár Dezső, Rácz Milán, a szolnoki klub több éves munkája érik be.”

Férfi kormányos nélküli négyesünk tagjai az év elején még egypárban eveztek, egy kivétellel. Négy elsőéves ifiről van szó, kevesebb, mint két hónapja eveznek együtt. 19 fős, nagyon sűrű mezőnyben, olimpiai számban, pontszerző helyen, hetedik helyen végeztek. Az idők alapján elmondható, hogy ha szerencsésebb lett volna a besorolásuk a középfutamban, akkor A döntősök lettek volna. Óriási dolog, hogy a B döntőben megverték az Európa-bajnoki bronzérmes szerbeket!”

„A magyar női nyolcas versenyképes volt, ez önmagában is nagy eredmény! Bár hátrébb végeztek, mint amit prognosztizáltunk, de kétszer annyi induló volt a versenyszámban, mint amennyire számítottunk. Tavaly öt, idén 11 egység állt rajthoz. Nem voltak alárendelt szerepben, végig a mezőnyben voltak. A nyolcas tagjai – köztük két serdülő, Nagy Zsófi, és Skobrák Bori, akik évközi teljesítményük alapján kerültek a csapatba – alkat szerint, fizikális tulajdonságok alapján lettek kiválasztva. Különböző okok – iskolai, és külföldi elfoglaltság – miatt csak rövid idő állt rendelkezésre az összeszokásra, ennek ellenére ott voltak a mezőnyben. Ha több idő lett volna a felkészülésre, az élmezőnyhöz tudtak volna tartozni.”

„Összességében elmondható, mindent megtettünk, hogy a legjobb összeállításokat találjuk meg, és úgy néz ki ez sikerült, még úgy is, hogy a csapatoknak az iskolai elfoglaltság miatt viszonylag kevés ideje volt az összeevezésre. Az elmúlt egy két évben jó társaságok jöttek össze, ígéretes társaságok mennek fel a korosztályból” – zárta értékelését Lőrincz Attila.

A magyar ifjúsági válogatott eredményei a varesei világbajnokságon:

FÉRFIAK

Kormányos négyes: Dedeyan Narék, Zudor Marcell, Geszti Attila, Boros Olivér, kormányos: Majoros Nóra (edző: Pergel László) 5.

Kormányos nélküli négyes: Kalmár Áron, Pálmai Ágoston, Kunstár Simon, Csizmadia Ádám (edző: Puruczki Ferenc) 7.

NŐK

Normálsúlyú egypárevezős: Pádár Luca (edző: Rácz Milán) 6.

Nyolcas: Sándor Zsófia, Bencsics Hella, Nagy Zsófia, Skobrák Borbála, Balázs Szonja, Angyal Zsófia, Schrieber Anna, Csányi Petra, kormányos: Ficsor Noémi (edző: Ficsor László) 10.