Skip to main content

Az idei U23-as Világbajnokságot az olaszországi Vareseben rendezik meg, összesen 51 ország részvételével, és 800 versenyzővel. A magyar csapat 19 fő U23-as korosztályú válogatottal vesz részt a megmérettetésen. A csapatunk 9 versenyszámban érintett, és egyes versenyszámokban már szerdán elkezdődik a verseny, a döntőket pedig mind a 21 versenyszámban vasárnap rendezik meg.

A legnépesebb mezőny a férfi egypár evezősöknél van, ahol többek között rajthoz áll a franciaországi Világkupán kétpár evezős egységben ezüstérmet szerző azerbajdzsáni fiú is. A magyarokat ebben a versenyszámban a mohácsi Matheisz József képviseli, aki a tavalyi korosztályos világversenyen is ebben a számban állt rajthoz, a legjobb nemzetközi eredménye pedig még 2012-ből való, amikor négypár evezős egységben az Ifjúsági Világbajnokságon 4. helyen ért célba. A varesei U23 Világbajnokságon ebben a számban 30 nevezés érkezett.

Szintén népes mezőnyben kell küzdenie a szegedi fiúnak, Matyasovszki Dánielnek, hiszen 25-en neveztek az ő versenyszámában, könnyűsúlyú egypár evezős egységben. Dániel idén már versenyzett ebben a egységben, alig két hónapja a Felnőtt Európa bajnokságon lett 10. helyezett. Tavalyi korosztályos világbajnokságon akkori párjával, Pozsár Bencével könnyűsúlyú kétpár evezős egységben a 4. helyen végzett, amely egyben a legjobb eredménye is korosztályos világversenyen.

A DNHE színeit képviselő Gyimes Krisztina idén is normál súlyú egypár evezős egységben áll majd rajthoz, és 22 versenyzővel kell majd harcolnia a jobbnál jobb helyezésekért. A tavalyi U23-as Világbajnokságon a „B” döntő győzelmével a 7. helyen végzett. Az Amerikai Egyesült Államokban tanuló evezős július elején részt vett a Henley Royal Regattán is, ahol a 2. helyen evezett a célba.

Összesen 21 nevezés érkezett a férfi normál súlyú kétpár evezős versenyszámban, amelyben a magyar színeket Pétervári-Molnár Bendegúz – Papp Gergely összeállítású egység képviseli. A Budapest Evezős Egyesület versenyzői június közepén felnőtt mezőnyben álltak rajthoz ebben a versenyszámban, végül az aiguebelettei Világkupán a 10. helyet szerezték meg. A tavalyi korosztályos világversenyen a fiúk 0,07 mp-el maradtak le a dobogóról, így a 4. helyen végeztek. Bendegúz és Gergő az idei versenyre egyértelműen éremszerzés céljával utazott ki.

Az egyik legfrissebb egységünk, a könnyűsúlyú kétpár evezős egységünk szintén népes mezőnyben áll rajthoz (19 nevező). Tamás Bence (MEC) és Csiszár Péter (VVEC) összeállítású egység az idei bledi nemzetközi versenyen 1. helyen ért célba ebben a versenyszámban. Bence a tavalyi versenyen debütált korosztályos világversenyen, és könnyűsúlyú egypár evezősben a 11. helyen végzett, Csiszár Péter pedig idén indul először korosztályos világversenyen.

A női könnyűsúlyú kétpár evezős egységben 18 nevezés érkezett, és köztük van a magyar hajó is. A DNHE versenyzői, Bene Dorottya és Polivka Dóra a duisburgi és a bledi nemzetközi versenyen is rajthoz álltak már ebben a versenyszámban, amely versenyeken arany- (Duisburg), és két ezüstérem (Bled) jutott nekik. Bene Dorottya könnyűsúlyú kétpárban a tavalyi U23-as Világbajnokságon még Bálint Sárával indult, ahol végül a 8. helyen zártak, az idei felnőtt Európa bajnokságon könnyűsúlyú egypárban pedig nagy bravúrral a 6. helyen ért célba. Polvika Dórának ez az első éve ebben a korosztályban, 2013-ban az Ifjúsági Világbajnokságon 8. helyen eveztek át a célvonalon.

Normál súlyú kormányos nélküli kettesben a bajai duó, Csányi Péter és Vancsura Bendegúz képviseli a magyar színeket. A fiúk legjobb eredményüket a két évvel ezelőtti ifjúsági világbajnokságon érték el, amikor ebben a versenyszámban a 6. helyen végeztek. A tavalyi U23-as világversenyen a páros a „B” döntő 2. helyét csípték el, így összesítésben a 8. helyet szerezték meg. Az idei bledi nemzetközi versenyről egy ezüstéremmel térhettek haza. Ebben a versenyszámban egyébként a varesei megmérettetésre 17 csapat nevezett be.

 

12 induló regisztrált a könnyűsúlyú kormányos nélküli négyes versenyszámra. A Szigeti Roland (Győri VSEK), Vallyon Bence (Tisza EE), Priváczki Ákos (Szegedi VE), Baka Sándor (Szegedi VE) összeállítású magyar egység az idei bledi nemzetközi versenyről két ezüstéremmel tért haza. Vallyon és Szigeti a tavalyi évben e versenyszámban indult az U23-as Világbajnokságon, akkor a 8. helyen értek be a célba. Priváczki Ákos tavaly még ifjúsági korosztályú versenyző volt (kétpár evezős egységben lett 9. helyezett az Ifjúsági Világbajnokságon), Baka Sándor pedig idén indul először FISA rendezésű versenyen.

A női könnyűsúlyú négypár evezős egységünknek 9 csapattal kell majd megküzdeni a varesei versenyen. Az Abid Syham (FEC), László Éva (Csepel EK), Glaser Rebeka (Mosonmagyaróvári VE), Bálint Sára (Szegedi VE) összeállítású egység friss csapat, az első nemzetközi versenyükről, Duisburgból egy 5. és egy 1. helyezéssel tértek haza. László Évának ez lesz az első FISA rendezésű nemzetközi versenye, Abid Syham és Glaser Rebeka pedig 2012-ben indult utoljára U23-as Világbajnokságon (Syham kormányos nélküli kettesben, Rebeka pedig könnyűsúlyú kétpár evezősben). Bálint Sára tavaly még Bene Dorottyával indult könnyűsúlyú kétpár evezősben, ahol, mint már volt arról szó, 8. helyen végeztek.

Elmondhatjuk, hogy idén igen erős U23-as válogatottal vesz részt a magyar csapat a korosztályos világbajnokságon, és előzetesen több „A” döntős szereplést várhatunk tőlük.

A következő egységeknek drukkolhatunk már szerdán:

– Női könnyúsúlyú négypár evezős (Abid S., László É., Glaser R., Bálint S.) 15:35

– Férfi könnyűsúlyú egypár evezős (Matyasovszki D.) 17:06

– Férfi normál súlyú egypár evezős (Matheisz J.) 17:34

Minden magyar egységnek sok sikert kívánunk!

 

– Előzetes műsortábla ITT!

– Szerdai rajtlista  ITT érhető el. 

– Csütörtöki rajtlista ITT érhető el.

– Online ITT lehet követni a futamokat.

 

-SB-