Skip to main content

 Nem változnak a könnyűsúlyú súlyhatárok. Paraevezés lesz az új neve az adaptív evezésnek. Marad 1000 m a versenytáv a paraevezős számokban.
 
Többek között erről döntött a FISA Rendkívüli Közgyűlése, melyet 2013. február 14-17-én rendeztek Koppenhágában. A 137 tagszövetséget számláló, 1892 óta működő FISA szabálymódosító rendkívüli közgyűlésén a sportág elsősorban következő négy éves ciklusát érintő kérdések kerültek napirendre.
Az Alapszabály és a versenyszabályok módosítási javaslatainak kétnapos vitáját követte a szavazás, melynek során a következő, legfontosabb döntések születtek.
A legélesebb polémia a könnyűsúlyú kategóriában alkalmazott átlagsúly eltörlésére és az új súlyhatárok meghatározására irányuló javaslatot övezte. Végül a küldöttek többsége az átlagsúly megtartása és a könnyűsúlyú súlyhatárok változatlanul hagyása mellett tette le a voksát.
Az Adaptív evezésre ezentúl a Paraevezés elnevezést használjuk. Összhangban a nemzetközi tendenciákkal, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottságnak való megfelelés, a könnyebb érthetőség, a különböző nyelvekre történő lefordíthatóság indokolta ezt a változtatást.
A paraevezős versenyek versenytávja marad 1000 m. Bár az eredeti javaslat kicsit felpuhulva úgy változott, hogy csak a 2x és 4- számokban emelkedett volna 2000 m-re, az AS1x számokban a következő 2 évben maradt volna 1000 m, időt hagyva a 2000-re történő megfelelő átállásra, felkészülésre. 1 szavazaton múlt, hogy a javaslat nem kapta meg a szabálymódosításhoz szükséges kétharmados többséget.
A paraevezés versenyprogram kiegészül az LTAMix 2x hajóegységgel.
Az indulási jogosultságra vonatkozó szabály az Olimpiai Charta szabályozásához közelítve került módosításra.  Ha egy sportoló egy adott nemzet színeiben indult olimpián, vb-n, paralimpián, vagy ifjúsági olimpián, más nemzet színeiben legfeljebb csak két év elteltével indulhat.
Minden vb-n és vk-n induló versenyzőnek részt kell vennie egy egészségügyi szűrésen, melyet a nemzeti evezős szövetség végeztet el és ezt igazolja is.
A világbajnokság programjára újra bekerül a N4-.
A kongresszus felhatalmazta a FISA Végrehajtó Bizottságát, hogy kezdje meg az egyeztetéseket a NOB-bal a Nks1x olimpiai programba történő felvételének lehetőségéről.
Eltörlésre került a 100 méteres szabály („a verseny első 100 méterén, ha anyagfáradásos törés miatt kényszerül egy csapat leállni, újra indítható a futam”), a mai modern technológiákkal és anyagokból készített eszközök használata nem teszi indokolttá a szabály további alkalmazását.
Továbbjutási szisztémák alkalmazását érintő változás, mely a kiegyensúlyozottabb középfutam beosztást hivatott szolgálni: lehetőség lesz a reményfutam és középfutam opciók manuális kiválasztására. Ezt egy, a FISA Végrehajtó Bizottság által arra kijelölt személy végzi majd.
A bizottsági tagok maximális életkorának 70 évre történő emelésére irányuló javaslatunk nem kapott többséget. Ezért a versenybírók életkorára vonatkozó javaslatunk visszavonásra került.
Elkészítésre kerül egy etikai kódex, mely az alapszabály és a versenyszabályok mellékleteként kerül kiadásra.
 
A kongresszus egyhangúlag támogatta a Brit Evezős Szövetség javaslatát, hogy az ifjúsági világbajnokságon az összes döntőt az utolsó napon rendezzék, és ennek következtében újra csak négy napos legyen a verseny. A kongresszus befejezését követő FISA Tanács (Council) ülésen, erről döntöttek is. Lehet, hogy a 2013. évi ifjúsági világbajnokságon ezt már nem lehet megoldani – jelentős többletkiadást jelentene a szervező bizottságnak.