Skip to main content

A törökországi edzőtáborban kivívott elsőségüket erősíthetik meg a válogatott egységek a Maty-éren. A tét: a részvétel az Európa-bajnokságon és az Európai Olimpiai Kvalifikációs Regattán.

A járványügyi szabályokat betartva két hete buborékban edzőtáborozik Szegeden a magyar válogatott, amely kiegészült több U23-as evezőssel.

„Az edzőtábor a válogató verseny előtti finis a keret számára. Egységeinknek a hétvégén lesz lehetősége megvédeni a törökországi edzőtáborban elért elsőségüket a hazai klubok kihívóival szemben. Az U23-as korosztályban hajóegységeket próbálgatunk, készülünk az áprilisi korosztályos válogatóra és a nemzetközi versenyekre. A 2024-es olimpiai elképzeléseinknek megfelelően belekezdtünk egy női négyes építésébe” – tájékoztatott Molnár Dezső szövetségi kapitány.

„A válogató versenyen elsősorban azok lesznek a kihívók, akik jelen vannak az edzőtáborban, de néhányan érkeznek a hazai klubokból, akik szeretnék megméretni magukat a legjobb magyar csapatok ellen. A zárt kapus verseny összlétszáma nem haladja meg az ötven főt.”

A válogatott februári törökországi edzőtábora a két egypárevezős mellett hat csapategység összetételéről volt hivatott dönteni. Két versenyszámban nem született végső döntés. Női egypárevezősben a résztvevő versenyzők kérésére, a szövetségi kapitány döntése alapján valamennyi meghívott evezős és a sérülés miatt hiányzó, tavaly a versenyszámban országos bajnoki címet szerző és a meglepetésre a 2020-as első válogatót megnyerő Bertus Kitti is rajthoz állhat a szegedi válogatón. Női kétpárban ugyancsak nyílt verseny dönt arról, melyik dubló utazhat a végső olimpiai kvalifikációs regattára.

„Bertus Kitti egypárban és klubtársával kétpárban is rajthoz áll a hétvégén. Egypárban nem lesz könnyű dolga Krémer Eszter ellen. Tamás Bence hosszú betegsége után most tér vissza a könnyűsúlyú egypárevezős mezőnybe, megkapja a lehetőséget, de neki sem lesz könnyű dolga, hiszen Galambos Péter is rajthoz áll.”

„Galambos Péter számára az Európa-bajnokságig (április 9-11., Varese) a könnyűsúlyú egypárevezős a prioritás, azt követően csatlakozni fog a négypárevezős csapat felkészüléséhez, amely május 17-én vív meg az olimpiai szereplésért Luzernben.”

„Juhász Adrián és Simon Béla lebetegedett, sajnos mindketten megfáztak, így az edzőtáborban sem vehettek részt, és a hétvégén sem fognak rajthoz állni. Vélhetően az Európa-bajnokságra sem fognak kiutazni, de készülnek a májusi olimpiai kvalifikációs versenyre.”

Az I. válogató és tájékoztató verseny a jelenleg érvényben lévő jogszabályok alapján zárt kapuk mögött kerül megrendezésre!

Ez azt jelenti, hogy a szegedi Olimpiai Központ területére csak az alábbi személyek léphetnek be:
• versenybírók
• edzők
• versenyzők
• versenylebonyolító személyzet
• csapatkísérők

A bejáratnál testhőmérséklet mérés történik, valamint kézfertőtlenítést kell alkalmazni. Az Olimpiai Központ területén csak maszkban lehet tartózkodni, azt csak vízre szállást követően lehet levenni. Azon újonnan érkező személyek esetén, akik a Olimpiai Központ moteljében alszanak antigén gyorsteszt készül, a motel területére belépni csak negatív teszt esetén lehetséges.

Időtábla, műsorfüzet