Skip to main content

Két héttel a szegedi OB után a Velencei-tavi Evezőspályán az Európa-bajnokságok kerülnek fókuszba és persze a Vidék Bajnokság. Szombaton és vasárnap a felnőtt, az U23-as és az ifjúsági korosztályban is kerestetnek a legversenyképesebb egységek az Eb-kre.

“Az U23-as és felnőtt korosztályban ez a végső válogató az Európa-bajnokságokra” – tájékoztatott Szierer János szövetségi kapitány.

„Az I. válogató alapján összeraktuk a nagy csapatokat négypárevezősöket, kétpárevezősöket, négyeseket, a hétvégén meg kell megmutatniuk, hogy mit tudnak. Most dől el a csapathajók sorsa”.

„Tavasszal biztossá vált, hogy egypárevezősben Pétervári-Molnár Bendegúz és Bertus Kitti indul a felnőtt Európa-bajnokságon, minden más a hétvégén dől el.”

„Az OB eredmények alapján, az egypárevezősben bajnoki címet szerző Szabó Márton U23 egypárevezősben abszolút esélyes, kiváló idővel, jó teljesítménnyel győzött Szegeden. A Simon-Juhász párosnak kormányos nélküli kettesben simán be kell húznia győzelmet. Könnyűsúlyú egypárban Galambos Pétertől ugyancsak győzelmet várok. A női mezőnyben könnyűsúlyú egypárban favoritnak tartom Polivka Dórát. Fölényesen, jó idővel nyert két hete az OB-n. Kétpárevezősben az Eb indulásért harcol a Preil Nikolett, Gadányi Zoltána páros, ők magasan favoritok voltak, de az OB szereplésük gyenge volt, érdekes verseny lesz, mivel van kihívójuk.„

Az ifjúsági korosztály számára is fontos hétvége következik, bár a szeptember 26-27-én Belgrádban megrendezésre kerülő Ifjúsági Európa-bajnokság megrendezésével kapcsolatos döntést augusztus végére halasztották, ez nem befolyásolja az ifi keret felkészülését.

Az ifi Eb-nek otthont adó Szerbia a koronavírus-járvány súlyossága szempontjából jelenleg sárga besorolású ország. Amennyiben a kontinens viadal megrendezésre kerül a Magyar Evezős Szövetség Elnöksége dönt a magyar csapat részvételéről.

„A felkészülés június eleje óta tart, van mögöttünk jó néhány próba, nem számítok különösebb meglepetésre, a korábbi eredmények kirajzolják a lehetőségeket” – hangsúlyozta Lőrincz Attila utánpótlás szövetségi kapitány.

„Az ifik egypárban, kétpárban és kettesben szerepelnek a válogató műsorán. Ezekben a számokban hirdetünk győztest és ezek az eredmények adnak rangsort a többi versenyszámhoz: négypárhoz, nyolcashoz, négyeshez – ezek kapcsán nem lesz hivatalos válogató. Mivel az érintett kollégákkal együtt követem a versenyzők teljesítményeit és mivel több mint két hónapja tartunk összetartásokat, van mögöttünk jó néhány csapatteszt ezért, nem számítok különösebben meglepetésre. A korábbi eredmények kirajzolják a lehetőségeket.”

„A rangsor élén a tavaly jó eredményt elérő egységek vannak: a lányok között Siska Bettina, aki egyébként az U23-as mezőnyben méreti meg magát. A fiúknál a Koncsik Dominik, Juhász Tamás kettes, párevezésben pedig az Ujhelyi Mihály és Szabó Gábor páros. Tőlük jó teljesítményre számítok, ők a viszonyítási alap.”

Az Európa-bajnokságok időpontjai és helyszínei:

U23 Európa Bajnokság, Duisburg (GER), 2020. szeptember 5-6.

Ifjúsági Európa Bajnokság, Belgrád (SRB), 2020. szeptember 26-27.

Felnőtt Európa Bajnokság, Poznan (POL), 2020.október 9-11.