Skip to main content

Szombaton, és vasárnap a Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központ ad otthont a Felnőtt-U23 I. Válogató és Rangsoroló, Ifjúsági Eb és ORV válogató versenynek. A Maty-éren a felnőttek, és U23-asok mellett a serdülők, és az ifik is vízre szállnak. A korosztályos evezősök számára a megmérettetés a májusi ifjúsági Európa-bajnokságra, és az Olimpiai Reménységek Versenyére válogat.

„A felkészülést rendben el tudtuk végezni, ezen a héten sajnos többen megbetegedtek, mivel a változékony időjárás megviseli a versenyzőket, Pétervári-Molnár Bendegúz nem tud indulni. Az időjárás nem fog kedvezni, erős oldalszelet jósolnak szombatra” – tájékoztatott Molnár Dezső szövetségi kapitány.

„A férfiaknál lehet, hogy két kétpárevezős egységet hagyunk jóvá, de meglehet, hogy inkább négypárban gondolkozunk. A kétpárak már korábban kialakultak a válogatottban: Szabó Márton Bácskai Mátéval, Galambos Péter Szklenka Bencével, Gerei Tamás pedig Ács Kristóffal indul. Ezek mellett négyesben is gondolkozunk. Az első világkupán egypárban indulhat Pétervári-Molnár Bendegúz, aki felmentést kapott a központi edzőtáborozásról, és kivisszük majd a legerősebb könnyűsúlyú kétpárunkat. Sajnos női vonalon ebben a versenyszámban továbbra sincs egységünk, bár van egy kezdeményezés, miszerint Krémer Eszterhez Preil Vivien csatlakozik” – zárta gondolatait a szakvezető.

A nemzetközi szezon május 27-29-én a belgrádi világkupával veszi kezdetét.

Az Európa-bajnokságnak München ad otthont augusztus 13-24. között, a világbajnokságot szeptember 17-25. között a csehországi Racicében rendezik.

A párizsi olimpiai kvótákat első körben a 2023-as belgrádi világbajnokságon (szeptember 3-10.) vívhatják ki a magyar egységek.

A serdülő és ifjúsági válogatott keret Lőrincz Attila utánpótlás szövetségi kapitány vezetésével készül a nemzetközi szezonra, számukra az első nemzetközi megmérettetés 29 nap múlva kezdődik. Olaszországban, Vareseben május 21-22-én az Ifjúsági Európa-bajnokságra kerül sor.

„A februári Evezős Ergométeres Országos Bajnokság, és az áprilisi Tavaszi Hosszútávú Verseny eredményei alapján készült el a versenyzők kiemelése, de elsősorban a hétvégi verseny dönt a serdülő, és ifjúsági válogatott keret összetételéről” – közölte Lőrincz Attila.

„Az ORV vonatkozásában az első napon kis, a második napon nagy egységek válogatóznak. Az ifiknél kicsit összetettebb a helyzet: a kontinensviadalra válogat a verseny, de a korábbi eredmények alapján már vannak kialakult csapatok, illetve azok magjai. Ebben a tekintetben kiemelném az ifi női négypárevezős egységünket!”

„Az ifi fiúknál a nyolcast el kellett engednünk, mivel a járványhelyzet megtörte a közös felkészülést. Inkább a hagyományos kis egységekben gondolkodunk: egypárban, kétpárban, kettesben, és esetleg egy négypárban. Összességében a lányok előzetes eredményével jobban elégedett vagyok, az Ergo OB-n, és a teszteken nemzetközi viszonylatban is biztató eredmények születtek” – zárta gondolatait Lőrincz Attila, aki 20-24 fős kerettel számol az ifi Eb-n.

A tavalyi Olimpiai Reménységek Versenyén magasra tette a magyar serdülő válogatott a lécet, hiszen toronymagasan nyerte az összetett, a fiú, és a lány pontversenyt. Az idei ORV-n, amelyet június 3-án a lengyelországi Kruszwicában rendeznek az lesz az elvárás, hogy serdülőink versenyképesek legyenek, és szerezzenek minél több nemzetközi tapasztalatot. Várhatóan több mint 30 fős keret utazik az ORV-re.