Skip to main content
Az Uránia Filmszínházban rendezett ünnepségen került sor a 2009-ben, 20 olimpiai sportágban legnagyobb nemzetközi sikereket elért utánpótlás-korú sportolók díjazására. A NUSI Utánpótlás-nevelési Igazgatósága (UPI) – korábban NUPI – által szervezett Héraklész Gálán a díjazott négy kategóriában – sportágankénti legjobb fiú és leány, a sportági összesítésben egyéni legjobbak, 2-4 fős csapatok és labdajátékok – összesen 62 fiatalt jutalmaztak. Az összetett egyéni legjobbak a cselgáncsozó Karakas Hedvig és a kajakos Dudás Miklós lettek, a két evezős díjazott Novák Mariann (Külker Evezős Klub) és Matyasovszki Dániel (EDF Démász Szeged VE) lett.
 
Dani – edzője, a szintén elismerésben részesülő Szierer János – a franciaországi Brive-ben megrendezett ifjúsági világbajnokságon 9. lett a férfi egypárevezősök között, ezzel kvótát szerzett az első ifjúsági olimpiára. Mariann – edzője Búza József, akit szintén színpadra szólítottak – az U23-as világbajnokság női egyéni bronzérmese, többszörös magyar bajnok.
 
A díjátadó Schmitt Pál és Simóka Beáta sport-szakállamtitkár köszöntőjével kezdődött. A MOB elnöke nagyszerű lehetőségként említette a nyári, első ifjúsági olimpiát, melyre ez idáig közel 25 kvalifikációt szereztek a fiatalok – köztük az evezősök két hajóegységben (női kormányos nélküli kettesben és férfi egypárevezősben). Szabó Tamás, MOB-alelnök, a Héraklész Programot is koordináló és az eseményt szervező UPI vezetője a tehetségek és edzőik mellett a szülőknek is köszönetet mondott. A sikerek méltatásán túl kitért arra is, hogy – mint mondta – London közel van, s minden lehető segítséget meg fognak kapni a felkészüléshez és a jó szerepléshez a versenyzők. A díjakat olimpiai bajnokok és a szövetségek vezetői adták át – így a sportági elnök Dávid Imre –, az eseményen jelen volt a Nemzeti Sporttanács elnöke, Sárközy Tamás is. Szántó Éva, a MESZ elnökségének tagja, a Nemzeti Sportszövetség főtitkáraként nyújtott át elismerést.
Az évente mintegy 1800 fiatalt támogató állami program sportolói – köztük az evezősök –összesen 165 érmet szereztek tavaly a különböző világversenyeken.