Skip to main content

Hatvanhétmillió forintos nettó felhasználható összeget nyert a Pozsony-Budapest vízi túra útvonal budapesti állomáshelyének
fejlesztésére a Római parton lévő és működő Külker Evezős Klub. A szerződés ünnepélyes aláírásán megjelent Tarlós István (képünkön balra), Óbuda polgármestere is.

Forrás: JochaPress – A római part értékes terület, amely a tömegsport számára is komoly lehetőségeket biztosíthat – mondta többek között Tarlós István. – Magam is nosztalgiával gondolok a korábbi évtizedekre, meg arra is, hogy milyen kár ezekért a lassan eltűnő, régi stílusú épületekért. Ezért ha egy-egy, ilyen vagy hasonló, sikert ígérő vállalkozásba belebotlik az ember, az mindig örömmel tölti el. Különösen, ha – mint korábban aktív sportoló – arra is gondolok, hogy a határ menti túrizmus fejlesztése mellett az evezőssport is jól jár. A tervek szerint 2008-ra megújuló, illetve részben teljesen új objektum elkészültéhez minden erkölcsi és járulékos segítséget megad a III. kerületi Önkormányzat.      Csanádi Ágnes, a Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság vezérigazgatója méltatásában a régiók Európájáról beszélt.     – A gyakorlatban – ez esetben is – bebizonyosodik, hogy nem fontosak az ország-, vagy éppen a megyehatárok, hiszen ezen a pályázaton – amelyen Pozsony, Komárom, Esztergom és a Budapest együtt nevezett be – végül Komárom és Budapest pályamunkáját közösen jutalmazták Brüsszelben. Ennek megfelelően az EU-támogatás az összeg hetvenöt százalékát teszi ki, húsz százalékot a magyar kormány biztosít, öt százalék pedig a Külker EK észvállalása.   Amennyiben a fejlesztések megvalósulnak, úgy a Külker EC a dunai vízi utak olyan befogadó állomásává lép elő, amely eddig egyszerűen nem volt, tehát hiányzott.     Mihály Tibor, a házigazda klub elnöke érthetően örömmel szólalt meg.     – Végigházaltuk a szóba jöhető szomszédokat, s végül nagy örömünkre, Révkomárom városával együtt pályáztunk a Magyarország, Szlovákia és Ukrajna részére kiírt összegre. Ahogy nekünk sikerült, elképzelhetőnek tartom, hogy a Tiszán is létrejöhet magyar-ukrán együttműködés a vízi túrázásban rejlő óriási lehetőségek kiaknázására.