Skip to main content

A portugáliai Montemorban rendezik a felnőtt- és U23-as evezős Európa-bajnokságot szeptember 8. és 13. között. A magyar válogatott Ficsor László vezetésével szerdán utazik, a keretet 6 egység, 15 evezős alkotja. A regattára az előzetes információk alapján rekordnevezés várható, 34 ország 223 versenyzője képviselteti magát.

– Az új-zélandi világbajnokság magas költsége, és a jövő évi olimpiai kvalifikációs évre való készülés miatt növekedett meg az Eb nevezési létszáma. Magyar részről a világkupa-győztes Galambos Péter most normál súlyú  egypárban indul, akinek ez egy jó erőpróba az október végi világbajnokságra. A világ- és Európa-bajnok Varga Tamás társával, Rácz Róberttel áll rajthoz a könnyűsúlyú kétpárevezős versenyszámban. Mellettük dr. Alliquander Anna és Hajdú Zsuzsa küzd a jó helyezésért szintén könnyűsúlyú kétpárevezősben. A tavalyi U23-as ezüstérmes páros Simon Béla és Juhász Adrián szeretné feledtetni az idei haloványabb évet egy döntős helyezéssel, kormányos nélküli kettesben.  Az U23-as vb-ötödik női kétpárevezős, az ifi vb-nyolcadik női egypárevezős, és Szabó Kati most próbaként elindul női négypárevezősben. Új formáció a férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli négyes is, akik az U23-as vb-t megjárt csapatot utasították maguk mögé, ezzel kivívva a jogot az Eb-n való szereplésre. A csapatokat a nagyon erős mezőnyben legalább a „B” döntőbe várom, de egy jó evezéssel odaérhetünk a legjobbak mellé is – mondta az utazás előtt Ficsor László szövetségi kapitány

Az Európa-bajnokságra utazó versenyzők:

Hajdú Zsuzsa (Csepel EK) és Alliquander Anna (Danubius NHE) Nks2x (edző Bene László),

Varga Tamás (Bajai SVSC) és Rácz Róbert Bence (Danubius NHE) Fks2x (edző: Szögi László)

Galambos Péter (Vác VEC) F1x (edző Rapcsák Károly),

Simon Béla (Tisza EE) és Juhász Adrián (Tisza EE) F2- (edző Molnár Dezső),

Szabó Katalin (Vác VEC), Gyimes Krisztina (Győri VSEK), Sáska Beáta (Esztergomi EHE) és Tóth Evelyn (Csepel EK) N4x (edző Rapcsák Károly),

Vermes Péter (Győri VSEK), Bártfai Péter (Győri VSEK), Krpesics Péter (Csepel EK) és Markgruber Balázs (Csepel EK) Fks4- (edző Bene László).

A Magyar Evezős Szövetség a jövő évi, 2011-es olimpiai kvalifikációs esztendőre fokozottan készül. A szövetség elnöksége az elkövetkezendő ülésein kiemelten tárgyalja a versenyzői és edzői felkészüléseket a minél sikeresebb szereplés érdekében.

A portugáliai Európa-bajnokságot élőben lehet majd követni a worldrowing.com oldalon, a hajó orrán, a rajtszám alatt elhelyezett gps-adónak köszönhetően.

A versenyről bővebb információk: http://www.remoportugal.pt/euro2010

 

Budapest, 2010. szeptember 8. 
MESZ Sajtó