Skip to main content

Elutazott Németországba hat egységgel a magyar evezős válogatott, hogy részt vegyen a pénteken kezdődő idei második világkupa-fordulón Münchenben. Elnyújtott felkészülési időszak után felnőtt válogatottaink először lépnek a legmagasabb nemzetközi porondra, ennek megfelelően „kiéhezettek” a versenyzésre.

 Az előfutamok sorsolása majd csak csütörtök este derül ki, de Ficsor László szövetségi kapitány mindenképpen döntőbe várja a könnyűsúlyú egypárevezősben induló Galambos Pétert  (Vác Városi Evezős Club, edzője: Rapcsák Károly), akinek olyan ellenfelekkel kell majd szembenéznie, mint az új-zélandi Duncan Grant (háromszoros világbajnok könnyűsúlyú egypárevezősben) vagy a dán Rasmus Quist (világbajnok, olimpiai bronzérmes könnyűsúlyú kétpárevezősben).

A világ és Európa-bajnok Varga Tamás – aki egyébként a mai napon ünnepli születésnapját – (Bajai Spartacus Vízügy SC, edzője: Szögi László) idén új társsal indul, Rácz Róbert Bencével (Danubius Nemzeti Hajós Egylet, edzője: Forró Dezső). Legnagyobb ellenfeleik az olimpiai aranyérmes brit páros (Purchase-Hunter) és a tavalyi világbajnok új-zélandi egység (Uru-Taylor) lesz. Új csapat lévén a szövetségi kapitány elvárása az első 11-be kerülésük.

Női könnyűsúlyú kétpárevezősben dr. Alliquander Anna (Danubius Nemzeti Hajós Egylet, edzője: Forró Dezső) és Hajdú Zsuzsanna (Csepel Evezős Klub, edzője: Bene László) indul. Tőlük minimálisan a tavalyi eredmények megismétlése az elvárás, az első 8-ban végezni a világkupán.

A normálsúlyúak között a legnagyobb figyelem a tavaly U23-as világbajnoki ezüstérmes kormányos nélküli kettesben induló Juhász Adrián és Simon Béla (Tisza Evezős Egylet, edzőjük: Molnár Dezső) felé irányul. Olyan ellenfelekkel kell megküzdeniük, mint az olimpiai aranyérmes új-zélandi páros (Murray-Bond) vagy az ezüstérmes brit csapat (Reed-Triggs Hodge). Tőlük az első 11-be kerülés az elvárás.

Szabó Katalin (Vác Városi Evezős Club, edzője: Rapcsák Károly) ismét női egypárevezősben indul. Ellenfelei között a többszörös olimpiai és világbajnok belorusz Ekaterina Karsten mellett a többszörös világbajnoki ezüstérmes cseh Mirka Knapkova. Katit az első kilenc hely valamelyikére várja a kapitány.

Férfi kétpárevezősben a Széll Domonkos (Csepel Evezős Klub, edzője: Bene László), Szekér László (Tisza Evezős Egylet, edzője: Molnár Dezső) páros indul. Ők is új csapatnak számítanak, mivel Szekér László korábbi partnere külföldi munkája miatt nem tudta vállalni a felkészülést. Ellenfeleik között találhatjuk a tavalyi aranyérmes német Kruger-Knittel duót illetve az ezüstérmes francia Berrest-Bahain kettőst. Ettől az egységtől az első 11-be jutást várja a kapitány.

Budapest, 2010. június 17.

MESZ-sajtó