Skip to main content

A koronavírus-járvány első, tavaszi hulláma idején jött létre az Evezős Cross Training Challenge, amely több az evezést kiegészítő sportágban hívta virtuális versenyre valamennyi korosztályt. Ezúttal is több korcsoportban és kategóriában lehet vállalni a kihívást. Ez a challenge most abból a szempontból is más, hogy nem a versenyszezon elején, hanem az alapozás első szakaszában vagyunk. Az Evezős Cross Traning Challenge novemberben kezdődött és öt héten át tart, de várható a további folytatás is. A kihíváshoz bárki csatlakozhat!

A koronavírus-járvány olyan helyzetet eredményezett Magyarországon, mellyel még soha nem találkoztunk. Az ősz folyamán felerősödő második hullám miatt olyan intézkedéseket vezetett be Magyarország Kormánya, amelyek a kontaktusok számának csökkentését célozva korlátozzák a mindennapi tevékenységeinket. A tavaszi helyzettől ez evezős szemmel több szempontból eltér. A legfontosabb, hogy a versenysportot az új rendeletek nem korlátozzák, így versenyzőink számára továbbra is lehetséges a felkészülés folytatása – bár ez klubonként eltérhet – de evezésre, futásra, ergométerre, kerékpározásra szinte mindenkinek van lehetősége.

A Magyar Evezős Szövetség meghívott minden evezőst, hogy vegyen részt a reményeink szerint sokkal derűsebb 2021-es szezon alapozó közösségi felkészülésében!

„Korábban is gondolkoztunk azon, hogy egyébként is érdemes lenne folytatni a challenget, majd az elnökség és jómagam is felvetettem a témát, amikor a koronavírus-járvány második hulláma miatti szigorítások életbe léptek” – tudtuk meg Lőrincz Attila utánpótlás szövetségi kapitánytól.

„Jelenleg az igazolt versenyzők edzhetnek az egyesületekben, azaz a versenyengedéllyel és érvényes sportorvosi engedéllyel rendelkezők. Nem csökkent az edzéslátogatások száma, de volt arra példa, hogy egy-egy klub hosszabb-rövidebb időre átmenetileg bezárt. Egyes klubokban a konditermet vagy az ergotermet nem használják. Gyakori, hogy kis csoportokra bontották a létszámot, térben és időben eltolják egymáshoz képest az edzéseket. Annak ellenére, hogy már hideg van még sokan vannak vízen! Többen, mint a korábbi évek hasonló időszakában. A szabadidő sportolók jártak rosszul, ők nem edzhetnek a klubokban, de számukra is remek alternatíva az Evezős Cross Training Challenge, amely a téli alapozást is segíti.”

Tavasszal futásban, kerékpározásban, evezős ergométerezésben és köredzésben lehetett részt venni az online kihívásban. A Magyar Evezős Szövetség közösségi oldalán Krémer Eszter egyetemi világ-, és Európa-bajnok evezős minden héten élő saját testsúlyos edzést tartott. A kihívás eredményhirdetését a szegedi Országos Bajnokságon tartották. Serdülő, ifjúsági, felnőtt és Masters korosztályban hirdettek eredményt és több kimagasló teljesítmény született, ami a rövidre sikerült szezonban kedvezően hatott a résztvevők motivációjára és teljesítményére is.

Tavasszal a legfittebb résztvevőnek Daka Zsófia (Szegedi Vízisport Egyesület) bizonyult. A felnőtt mezőnyben három kategóriát is megnyert, futásban 422 kilométert, bringázásban 1516 kilométert, evezős ergométeren 502 kilométert teljesített, összesen 328 órát töltött az online kihívásban. De tavasszal a Mastersek is kitettek magukért. Ahogy akkor, úgy most is vállalta a kihívást a Magyar Evezős Szövetség több elnökségi tagja, közülük tavasszal kerékpáron abszolút értékelésben Vanczák Gergely (Danubius Nemzeti Hajós Egylet) győzött (3007 km). Egyébként ergométeren is egy Masters vitte a prímet, Zudor Gáspár (Csepel Evezős Klub) 1490 kilométert húzott a tavaszi Evezős Cross Training Challengen.

„A tavaszi kihíváshoz képest az a különbség, hogy ez egyelőre rövidebb időszakra, öt hétre, a korlátozásokról szóló kormányrendelet hatályáig tart. Akkor majd a járványügyi intézkedések függvényében felülvizsgáljuk a további lehetőségeket”.

„Ebben a kihívásban szerepel evezés, viszont kikerült köredzés a programból. Inkább az evezés állóképességi jellegét erősítő sportágak szerepelnek a kínálatban. A teljesítményeket számon tartó alkalmazást lecseréltük: az Endomondo helyett a Strava applikációt használjuk. Az ergométer és az evezés teljesítmények követése kicsit kacifántosabb, de megoldjuk”.

„A Mastersek és a felnőttek létszáma most nagyobb, mint tavasszal. Viszont az elsődleges célcsoport, az utánpótlás létszáma elmarad a várakozásaimtól. Ebből a korosztályból sokan nem látogatják az edzéseket felső légúti megbetegedések, vagy koronavírus-fertőzés miatt – ezért is csekélyebb a részvételük a kihívásban.”

Az utánpótlás szövetségi kapitány tavasszal és most is rajthoz állt, az első kiírásban a Mastersek között 410 kilométerrel nyerte a futást, lefogyott és izmot szedett fel.

„Jó példával kell elől járni, másfelől jó játék, jó verseny volt! A tavaszi folytatásaként hat év kihagyás után elindultam a Budapest bajnokságon egypárevezősben. Ezúttal is a futásra koncentrálok, erre van időm, ezt mindenhol lehet csinálni”.

Az Evezős Cross Training Challenghez bárki csatlakozhat, a kihívásban szereplő állóképességi sportágak karbantartják és erősítik az immunrendszert!

A részletes program és kiírás az alábbi linken található:
https://hunrowing.hu/node/20173

Az Evezős Cross Training Challenge facebook-csoportja pedig ezen a címen:
https://www.facebook.com/groups/2760868304149583/