Skip to main content

Az év egyetlen nemzetközi felnőtt versenyén Galambos Péter, Pető Zsolt és férfi négypárevezős egységünk szerepelt a döntőben. A címvédő Galambos sajnos nem állhatott dobogóra az ötödik helyen végzett, paraevezősünk Pető Zsolt eddigi legjobb nemzetközi eredményét érte el. Ő és négypárunk is a negyedik helyen zárta a kontinensviadalt.

A címvédő Galambos Péter ötödik helyen zárta az Európa-bajnokságot

Peti címvédőként állt rajthoz a könnyűsúlyú egypárak döntőjében, ahová magabiztosan jutott be. A váci világklasszis a táv elejétől kezdve a középmezőnyben haladt, ellenfeleivel együtt követve az elképesztő tempót diktáló, kezdetben élen versenyző olasz szkiffest Niels Torrét. Ahogy várható volt, óriási küzdelem volt az érmekért a második 1000 méteren, amibe ezúttal Peti sajnos nem tudott beleszólni, Rapcsák Károly tanítványa végül egy igen tisztességes döntőt maga mögött tudva ötödik helyen ért célba.

Paraevezősünk Pető Zsolt negyedik helyen végzett Poznańban

A paraevezős PR1 egypárak között versenyző Pető Zsolt kirobbanó formában van! A tokiói paralimpiai szereplést megcélzó magyar versenyző a reményfutamban aratott győzelme révén állhatott rajthoz a fináléban. Kezdetben a mezőny végén, hatodik pozícióban haladt, rátapadva lengyel és fehérorosz ellenfeleire. Zsolt az utolsó 500 méteren fáradhatatlan hajrát mutatott be, emelve a csapásszámot magabiztosan előretört, és végül negyedik helyen haladt át a célvonalon! Rendkívül szép teljesítmény Zsolttól, mivel Nagy Gábor tanítványa először jutott nemzetközi versenyen döntőbe!

Szabó Bence, Furkó Kálmán, Szigeti Roland és Forrai Dávid összeállítású könnyűsúlyú négypárunk is a döntőben állt rajthoz a poznani Eb-n zárónapján. A versenyszámban négy egység indult: a pályaosztó futam után következhetett a döntő, amelyben a mieink kissé leszakadva a mezőnytől, az utolsó 500 méteren pár másodpercet tudtak javítani a különbségen, ám a sorrenden sajnos nem tudtak változtatni, így az Alföldi Zoltán által felkészített egység – a pályaosztó futamhoz hasonlóan – a negyedik helyen ért célba.

Polivka Dóra, aki a reményfutamban épphogy lecsúszott a legjobb hat közé jutásról a B döntőben állt rajthoz, ahol óriási küzdelem alakult ki az élen haladó négy könnyűsúlyú egypárevezős között. Eleinte a német versenyzőnek sikerült a mezőny előtt haladnia, de a táv második felében a magyar, ír, és cseh versenyző fej-fej mellett evezett a cél felé. Polka végig harcosan az élbolyban versenyezve végül a harmadik helyet csípte el, így Eros Goretti tanítványa összesítésben a 9. helyen zárt az Eb-n.

Az Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján egyébként Gadányi Zoltána és Preil Vivien kezdte meg a magyar csapat szereplését. A lányokat a 7 C°- os hideg és a köd sem állította meg, nagy csatában sikerült megszerezniük a második helyet a kétpárevezősök B döntőjében egy nagyon jól kivitelezett hajrával. Ezzel Molnár Zoltán tanítványai a 8. helyen zárták a versenyzést.

A magyarok eredményei:
Férfiak
Könnyűsúlyú egypárevezős A döntő:
1. Kristoffer Brun (NOR) 6:58,750
2. Niels Torre (ITA) 6:59,110
3. Fintan McCarthy (IRL) 7:02,150
4. Antonios Papakonstantinou (GRE) 7:04,570
5. GALAMBOS PÉTER (MAGYARORSZÁG) 7:06,490
6. Tibo Vyvey (BEL) 7:17,240

Para egypárevezős PR1 A döntő:
1. Roman Polianskyi (UKR) 9:34,540
2. Alexey Chuvashev (RUS) 9:47,830
3. Marcus Clemp (GER) 9:59,420
4. PETŐ ZSOLT (MAGYARORSZÁG) 10:22,640
5. Maksim Miatlou (BLR) 10:25,680
6. Jaroslaw Kailing (POL) 10:27,780

Könnyűsúlyú négypárevezős A döntő:
1. Olaszország 6:01,010
2. Németország 6:04,490
3. Ausztria 6:10,120
4. MAGYARORSZÁG (SZABÓ BENCE, SZIGETI ROLAND, FURKÓ KÁLMÁN, FORRAI DÁVID) 6:18,920

Egypárevezős:
…23. Pétervári-Molnár Bendegúz

Kettes:
…13. Simon Béla, Juhász Adrián

Kétpárevezős:
…13. Ács Kristóf, Bácskai Máté

Nők
Könnyűsúlyú egypárevezős:
…9. Polivka Dóra

Könnyűsúlyú kétpárevezős:
…15. Abid Syham, Csepel Zsófia

Kétpárevezős:
…8. Gadányi Zoltána, Preil Vivien

Teljes eredménylista az alábbi linken:
http://www.worldrowing.com/events/2020-european-rowing-championships/sch…