Skip to main content

Vasárnap befejeződtek Szegeden a 111. Evezős Országos Bajnokság küzdelmei. A három versenynap alatt 90 bajnoki címet osztottak ki, 25 klub, mintegy ezer evezőse között. Haller Ákos ismét országos bajnok, a Varga-Hirling páros együtt ismét győzött, a férfi felnőtt nyolcas kupája a Szolnoké.

Huszonnyolc versenyszámban avattak vasárnap bajnokot a Maty-éren, köztük volt dr. Haller Ákos kétszeres világbajnok evezős, aki korábbi edzőjével, Dani Zsolttal megnyerte a férfi veterán kétpárevezősök versenyét.

A záró versenynapon újabb válogatott kerettagok is születtek, hiszen a tanuló (14 év alattiak) egypárevezősök győztesei bekerültek a Héraklész válogatott keretbe, nekik Ficsor László szövetségi kapitány elsőnek gratulált a teljesítményhez.

Férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli kettesben a Győri Vízügy Spartacus Evezős Klub versenyzői – Bártfai Péter és Vermes Péter – fölényesen nyerték a futamot, időeredményük bíztató a jövő heti U23-as világbajnokságra nézve. Második helyen ért célba a szintén győri Horváth Tamás, Gál-Tóth Csongor összeállítású egység, harmadik lett az EDF Démász Szeged dr. Kitka Gergely, Lele Máté összeállításban.

Női négypárevezősben csepeli siker született Hajdú Zsuzsa, Kiss Hella, Tóth Evelyn, Kabódi Erzsébet jóvoltából. Második az EDF Démász Szeged, harmadik a Győri Vízügy Spartacus Evezős Klub csapata lett.

Férfi négypárevezősben szintén – fölényes – csepeli siker született Zöld Viktor, Széll Domonkos, Markgruber Balázs és Krepesics Péter összeállításban. A második és a harmadik hely közt alig egy másodperc döntött a Műegyetemi Evezős Club javára az EDF Démász Bajai SVSC előtt.

 Női könnyűsúlyú kétpárevezősben dr. Alliquander Anna és László Veronika magabiztosan nyerte a versenyt, így Anna a tegnapi ezüst után, ma egy aranyéremmel vigasztalódott. Ebben a számban második lett a GYVSEK – Németh Veronika, Lakó Szandra –, a számban a dobogó harmadik fokára a Ferencvárosi Evezős Club versenyezői – Pilisi Zsófia és Pálinkás Szabina – állhatott fel.

Férfi könnyűsúlyú kétpárevezősben a világ és Európa-bajnok Varga Tamás – Hirling Zsolt a tőlük megszokott magabiztossággal, egy hajónyi előnyt élvezve elsőként ért célba az U23-as válogatott Bartha Zoltán (Külker EK), Révész Zoltán (GYVSEK) egység előtt, harmadikok a Csepregi Gábor, Rácz Róbert Bence (DNHE) páros lett.

Női nyolcasban a magyar bajnok az EDF Démász Szeged lett (Kónya-Verőci-Bálint-Abid-Balázs-Dobó-Maróti-Dinnyés) lett, az ezüstérmet a Csepel EK, a bronzot a Ferencvárosi EK szerezte meg.

 A három nap legfényesebb futama a férfi nyolcasok versenye volt, a hét csapatból álló versenyen a szolnoki Tisza Evezős Egylet hajója ért elsőként a célba (Simon B-Juhász-Vallyon-Novák-Szekér-Vinkó-Simon T.-Szigeti, korm.:Szabó), a tavalyi bajnok, idei ezüstérmes EDF Démász Szeged egysége előtt. A bronzértmek a DNHE fiai nyakába kerültek.

Pontverseny végeredménye:

1. 428,5 Győri Vízügy SEK

2. 341,8 Csepel EK

3. 242,1 EDF Démász Szeged

 

Legeredményesebb túraevezős klub a Budapest Evezős Egylet

 

Jövőre egy megújult, 112. Országos Bajnoksággal fognak találkozni, akik a MESZ versenyrendszere szerint a bajnokságra látogatnak. A változás érinteni fogja mind tartalmát, mind rendszerét, mind pedig a kupáit illetően.

Augusztus 13-16. között ismét az evezésé a főszerep Szegeden, ugyanis az egyetemi világbajnokságra kerül sor eben az időszakban.

Teljes eredménylista, 1-3. nap: https://hunrowing.hu/versenyek/orszagos-bajnoksag-0 

 

Szeged, 2010. július 18.
MESZ-sajtó