Skip to main content

A Christ’s College Boat Club evezősei január elején közel egy héten át élvezték a Győri Atlétikai Club vendégszeretetét. Az edzőtábor végén a két klub férfi, és női nyolcasa mérette meg magát, mindkét versengést a házigazda nyerte.

A sportág őshazájából, az egyetemi evezés Mekkájából 41 versenyző és 5 edző érkezett. Mindannyian a Cambridge-i Egyetem részét képező Christ’s College evezős klubjából.

A Christ’s College közel 600 éves múltra tekint vissza, az evolúcióelmélet atyja, a híres angol természettudós Charles Darwin is tanult a falai között.

A 150 éves múltra visszatekintő klub 18-23 éves egyetemi evezősei naponta háromszor edzettek a Mosoni-Dunán.

Kate Hurst vezetőedző elmondta a Cambridge-i Egyetemen közel háromezren eveznek, 25 egyetemi kar – úgynevezett College – színeiben. A Christ’s College Boat Clubnak közel 120 aktív tagja van.

„A Cambridge-i Egyetem a legerősebb az országban, meglehetősen koncentrált figyelmet igényel a tanulás. A célunk nem csak az, hogy erősítsük őket mentálisan, és fizikálisan, hanem, hogy a klubban olyan otthonra találjanak, ami egész életükben visszavárja őket. Öregdiákként, edzőként, evezősként, egy közösség tagjaként.”

Mint megtudtuk két okból esett a választásuk Győrre. Egyrészről a BREXIT után nagyon költségessé vált a hajószállítás, így nem a korábbi franciaországi helyszín mellett döntöttek, hanem a GYAC által rendelkezésre bocsátott eszközöket használták, másfelől a kapitánynak Georgia Denham-nek magyar kedvese van.

A kapitány rendkívül fontos pozíció az angolszász egyetemi evezésben. Szinte fontosabb, mint a vezetőedző. Minden évben az adott klub egyetemi evezősei választják meg maguk közül az egész egyesület, valamint a férfi, és a női csapat kapitányát. A kapitányok együtt hozzák meg a döntéseket az edzőkkel, szervezik a klub életét, a csapat programját. A vezetőedző a tréningeket tartja, és a létesítmények üzemeltetéséért felel.

„Nagyon hasznos Győrben a tanmedence, ami nálunk nem áll rendelkezésre, jó állapotban vannak a hajók, és óriási a tér. Nálunk fürtökben lógnak a csónakházak, a Cambridget átszelő Cam folyón mintegy 30 egyetemi csónakház található” – mondta Kate Hurst.

Január 10-én az edzőtábor utolsó napján a győri városházán tettek látogatást a vendégek, és a házigazdák. Rövid beszámolót hallhattak az épület történetéről, illetve a Széchenyi Egyetemről, és videók segítségével megismerkedhette a város sport- és kulturális életével.

Az esemény végén Diligens Tibor települési képviselő Győr város zászlóját adta át Georgia Denham részére.

A búcsúpartit megelőzősen különleges regattára került sor: a Győri Atlétikai Club, és a Christ’s College Boat Club férfi, és női nyolcasai versenyeztek! A hölgyeknél a vendégek kérésére Angyal Zsófia ült be vezérevezősnek. Mindkét versenyt a házigazda nyerte, a férfiaknál fél hajó, a nőknél jóval nagyobb előnnyel nyert a GYAC.

A kisalföld.hu a versenyről készített videós összeállításáért klikk ide!

Jó eséllyel nem utoljára vagyunk itt Győrben” – fogalmazott az edzőtábor végén Georgia Denham, kapitány.

Papp Oszkár a Győri Atlétikai Club elnöke elmondta: „az oxfordiak már többször voltak itt, nem lep meg bennünket, hogy a cambridge-iek is hasonlóan vélekednek. Bízunk benne, újabb gyümölcsöző kapcsolat alapjait sikerült lerakni, melyből tud profitálni a város, a győri evezés és a Széchenyi István Egyetem is.”