Skip to main content

Karácsony nyolcadának 3. napján, 2014. december 27. hajnalán, 104. életévében, csendesen elment dr. Zarándy Aladárné Czógler Klára a „Juventus Első Magyar Hölgyevezős Club” alapító tagja és alelnöke, a Danubius Nemzeti Hajós Egylet tiszteletbeli tagja.

 Október 3-án, 103. születésnapján az otthonában köszönthettük Klári nénit az egész evezős társadalom nevében. Ez alkalommal is rácsodálkozhattunk az öt gyermekkel, kilenc unokával, tizenkét dédunokával megáldott ünnepelt szellemi frissességére, életbölcsességére. Az ezúttal kapott útravalót, egyszersmind az utolsó üzenetet soha nem feledhetjük: „még három csapás a szigetspiccig, és utána pihenő”.

 Az 1930-as évek a sportág aranykorszaka. A Nemzetközi Evezős Szövetség által, az Európa-bajnokságokon legeredményesebb nemzet számára alapított Glandaz-díjat 1932-ben, 1933-ban, 1934-ben és 1935-ben is elnyerték a magyar evezősök. Ez idő tájt kereste fel a későbbi klubalapító Czógler Klára – a Pázmány Péter Egyetem bölcsészkarának első éves hallgatója – a pesti József utca egyik bérházának pincéjében épült szövetségi téli tanmedencét, a „kasztlit”. Itt lehetőség nyílt a jó evezős technika elsajátítására, ráadásul a rendszeres kasztlizás egyben felmentést adott a felső-iskolákban is kötelező gerendagyakorlatok és kézenállások alól. Az edzéseket Jánosházy János irányította. 1931. tavaszán a „technikailag tökéletesre kiképzett legénység” már vízre szálhatott az Újpesti Evezős Egylet Evezős Osztálya stégéről, az újpesti rakpartról. A Jánosházy Evezős Iskola tanítványai kezdetben egy, nem sokkal később már két öreg fix villás, klinker nyolcasban gyakorolhattak. Hamarosan id. Kammermayer Oszkár, az Országos Testnevelési Tanács Titkára, a híres „Neptunista” igazgató engedélyével az evezős lányok használhatták a Neptun Budapesti Evezős Egylet margitszigeti csónakházát. Ezt követően a Rendőrtiszti Atlétikai Club Evezős Osztálya mellett, az IBUSZ sporttelepén (az Óbudai rakparton, a Tímár utcánál) béreltek egy-két kabint, és itt alakították ki vízi-bázisukat, itt tárolták hajóikat. Ekkor már vettek egy kormányos négyes hajót is. Egyre inkább megfogalmazódott az egyletté alakulás gondolata és sikerült megnyerni az ügy támogatására Dr. Kelemen Kornélt, az Országos Testnevelési Tanács elnökét. 1935. március 27.-én tartották a Juventus Hölgyevezős Club alakuló közgyűlését. A klub színeiben (fehér pamut trikó, hátán nagy piros kör, benne piros J betűvel, kis fehér sapkával) versenyen kívül is gyakran megjelentek: az 1934-es Szent István Ünnepe alkalmából rendezett virágdíszes csónakfelvonuláson is láthatóak.  A dunai ismeretségekből gyakran házasságok is köttettek, köttetnek. Jánosházy János egykori tanítványát, Ábrahám Pannit (a Juventus Hölgyevezős Club titkárát) vette feleségül, míg Zarándy Aladár, Czógler Klárát. Klári néni első gyermeke születésekor, 1940-ben lemondott elnöki tisztségéről. Örült, hogy evezett, hogy ennek a szép sportnak köszönhetően ismerte meg párját, hogy átadhatta gyermekeinek, unokáinak, dédunokáinak (közöttük sok a bajnok, válogatott evezős) az evezős sport szeretetét, és ezzel együtt a természet tiszteletét.

 Gyászoljuk mindannyian a DNHE és az egész evezős társadalom nevében, mély részvéttel osztozunk a család fájdalmában!

 

“Tündér-nyugalmú rózsaszín vizen

Hajó halad és mély sebet hasít …

És nem marad utána forradás.  ”     

 

Budapest, 2015. január 1.