Skip to main content

Bár a sportsajtó kapacitását jelentős mértékben lekötő labdarúgó bajnoki sorozatok őszi fordulói pillanatokon belül befejeződnek, úgy tűnik, mégsem lesz témaszegénység a holt idényben. Az egyik slágernek az úszók kontra evezősök meccs ígérkezik. A tét: a Danubius NHE margitszigeti klubháza.
 

A nyílt színen szeptember végén kezdődött ütésváltásban Gyárfás Tamás, a Magyar Úszók Szövetségének (MUSZ) elnöke a „túraevezősök” haladéktalan távozását követelte a MOB közgyűlésén, finoman szólva is kifogásolható hangnemben. A MUSZ elnökségének tegnap megjelent közleménye értelmében az elnökség megerősítette korábbi határozatát, mi szerint megpályázza a margitszigeti Hajós Alfréd-uszoda tőszomszédságában álló, egykori pénzügyminisztériumi üdülő bérleti jogát. A Danubius Nemzeti Hajós Egylet ugyancsak agilis ügyvezetője, dr. Domonkos Anna nem sokat késlekedett a válasszal.
 

– Egyenesen fel vagyok háborodva a MUSZ közleménye olvastán – így Domonkos Anna. – Nem tudom, mit fognak még kitalálni, hiszen az írás tele van csúsztatásokkal. A Sirály csónakházat például egyszer sem ajánlották fel nekünk, de nem is lenne ez etikus, hiszen ott egy jól működő kajakos szakosztály létezik. Ami pedig a lejárt szerződést illeti, jogászaink véleménye szerint amennyiben a határozott idejű szerződést nem mondták fel, úgy az automatikusan átment határozatlan idejű kategóriába. A DNHE évek óta tárgyalásban áll a sorozatosan változó személyi összetételű sportvezetéssel, amelynek legújabb első embere, dr. Simóka Beáta október 19-én kelt levelében irányt mutató elveket közölt velünk.

Mit is írt az Önkormányzati Minisztérium sport szakállamtitkára ebben a bizonyos levélben? Értesíti a DNHE elnökét, Denk Andrást, hogy a margitszigeti ingatlan vagyonkezelési jogának átadását követően immár a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgálató Intézet (NUSI) mint az új vagyonkezelő fogja megkötni a szerződést a DNHE illetékeseivel, amire már felkérte a NUSI vezetőit. Azt is leszögezi, hogy „csak akkor indokolt egy esetleges sportcélú felhasználás jellegében történő változáshoz hozzájárulni, ha abban az összes érdekelt fél – DNHE, az illetékes sportági szakszövetségek – konszenzusra jutottak és azzal a Magyar Olimpiai Bizottság is egyetért.”

A meccs tehát még csak nagyon az elején jár. A kép teljesebbé tételéhez nem árt tudni, hogy a MUSZ 2002. decemberében, a németországi Riesában úgy kapta meg a 2006-os Európa-bajnokság rendezési jogát, hogy a mellékelt kormánygarancia szerint azt egy új, fedett létesítményben bonyolítja majd le. Eb-t ugyanis már akkor – 2002-ben – is csak fedett uszodában rendeztek.

Gyárfás Tamás dicséretére legyen szólva, hogy el tudta intézni a mentesítést. Így a többszörösen módosított tervek szerint 2006-ra elkészült az év nagy részében kihasználatlan margitszigeti szabadtéri létesítmény, amelyre apellálva sikerült a 2010-es Eb rendezési jogát is megszerezni. S ha már lesz Eb, legyen székház is. A „túraevezősök” pedig „húzzanak el” onnan bárhová. Ez a tét, ez a cél.

Hogy is mondják az ökölvívóknál: szorítóból, következik a második menet! Tessék csak figyelni, a kemény ütésváltások garantáltak…

Forrás: JochaPress