Skip to main content

Galambos Péter már a legjobb tizenkettő között a poznani Európa-bajnokságon!

A könnyűsúlyú egypárevezősben címvédő Galambos Péter magabiztosan uralta az előfutamot, a táv elejétől fogva vezetett, és egy jól kontrollált 2000 métert követően futamgyőztesként ért célba, ezzel kiharcolva a legjobb tizenkettő közé jutást.

Az Eb legnépesebb számában, a férfi egypárak között igen fontos szerepe volt a taktikai versenyzésnek, mivel minden előfutamból csak a győztes juthatott közvetlenül tovább. Pétervári-Molnár Bendegúz futamában ezt a szerepet gyorsan elvállalta a tavalyi vb bronzérmes norvég versenyző, így a mezőny egy része, köztük Bendegúz is a délutáni reményfutamra összpontosított inkább, és a táv második felében spórolt energiájával. Bende végül hatodikként ért célba. A reményfutamban Bendegúznak nem jött ki a lépés, ötödik lett, így szombat reggel a C/D középfutamban folytatja szereplését.

Simon Béla és Juhász Adrián a tőlük jól megszokott hajóosztályban, kormányos nélküli kettesben versenyez. Az előfutamban negyedikként haladtak át a célvonalon, a délutáni reményfutamban sajnos bő két másodperccel maradtak el a még középdöntőbe jutást jelentő harmadik helytől, így C döntőben zárják szereplésüket Poznanban.

A normálsúlyú kétpárevezősük előfutamában Ács Kristóf és Bácskai Máté ötödikként haladt át a célvonalon, miután látták, hogy a közvetlen továbbjutást jelentő helyek elkeltek. Máté és Kristóf a reményfutamban is harcos volt, ám sajnos egy helyezéssel elmaradtak a továbbjutástól, és szintén negyedikként értek célba. A dubló a C döntőben folytatja a versenyzést.

Pető Zsolt a PR1 paraevezős egypárak mezőnyében áll rajthoz. Zsolt a két előfutam összesítésében a negyedik legjobb időt evezte, sajnos az ő futama erősebbnek bizonyult, és harmadik pozícióban épp lecsúszott a közvetlen döntőbe jutásról. Szombaton jó eséllyel állhat rajthoz a reményfutamban.

Polivka Dóra könnyűsúlyú egypárban állt rajthoz, ahol magabiztosan tartotta pozícióját, és harmadik helyen ért célba a péntek reggeli versenyzés során. Számára szombaton rendezik a reményfutamot, ahol az első két hely valamelyikét kell kiharcolnia a döntőbe jutáshoz.

Gadányi Zoltána és Preil Vivien előfutamában a román és olasz egységeknek sikerült elszakadni a mezőnytől, így a magyar kétpárevezős a harmadik helyet szerezte meg. Csupán egy helyezés választotta el a közvetlen továbbjutástól. A szombati reményfutamban szurkolhatunk nekik a döntőbe jutáshoz.

Abid Syham és Csepel Zsófia a női könnyűsúlyú kétpár előfutamában a táv elején felmérte a körülményeket, ezt követően számukra is taktikusabbnak bizonyult visszavenni a tempóból, és a reményfutamból megpróbálni a legjobb 12 közé jutást. A magyar dubló hatodik helyen haladt át a célvonalon. A reményfutamban fej-fej mellett küzdöttek a cseh egységgel, végül a mieink az ötödik pozícióban haladtak át a célvonalon, így a C döntőben állnak rajthoz szombaton.

Sok sikert kívánunk mindenkinek szombatra!
HAJRÁ MAGYAROK!