Skip to main content
Az ENSZ főtitkára nyitotta meg a világbajnokságot, Csungdzsuban
 

Szombaton a csapatok edzéssel töltötték a délelőttöt. Az utolsó technikai, és gyorsasági gyakorlatokat végezték, a vasárnapi előfutamokkal kezdő férfi könnyűsúlyú és normálsúlyú egypárevezőseink, valamint a férfi kormányos nélküli kettesünk.

A délutáni evezés után már a hajóápolásé, a hajók átvizsgálásáé volt a főszerep, illetve Molnár Dezső és csapata, rövid városnézéssel töltötte az időt.

A házigazdák kora délutántól késő estig tartó megnyitó programmal készültek, mely az impozáns és lenyűgöző “Black Eagle” légi parádéval vette kezdetét.

Ezt követően különböző kulturális programokat láthatott a publikum, majd este hétkor kezdődött a hivatalos megnyitó ünnepség.

Rövid zenei program után, és zsúfolásig telt lelátók előtt, a dél-koreai nemzetiségű Ban Ki Mun ENSZ főtitkár kezdte meg a köszöntő beszédek sorát, majd a résztvevő országok zászlóinak felsorakoztatása következett.

Mint az a délutáni csapatvezetői megbeszélésen bizonyossá vált, rekord született, hiszen 71 ország adta le nevezéseit a világbajnokságra. A másnapi versenyek miatt a magyar csapat kilenc órakor, a vízi-, és tűzijátékok előtt, visszautazott szálláshelyére pihenni.

A vasárnapi előfutamok sorsolását látva a férfi kormányos nélküli kettes továbbjutása lesz a legnehezebb feladat, hiszen a nagyon erős és népes mezőnyből csak egy csapat juthat közvetlenül az A/B középdöntőbe a Tangeum-tó evezőspályáján. (Ficsor László helyszíni tudósítása)

Vasárnap – magyar idő szerint hajnalban – megkezdődtek a versenyek. Először Galambos Péter (Vác VEC) szállt hajóba és magabiztosan nyerve futamát (7:11,74) továbbjutott a legjobb 24 közé. Második lett a brit Jamie Kirkwood (7:14,16), a harmadik helyen pedig a dél-koreai Lee (7:32,73) futott be. A negyeddöntőkre szerdán kerül sor, ahol az első 3 jut tovább a középdöntőbe.

Galambos Péter, a futam után így nyilatkozott:

– Sikerült nyerni, bár, nem épp olyan forgatókönyv szerint, ahogy elterveztem. A rajtom jól sikerült, ennek ellenére, brit ellenfelem meglépett a táv első felén. Nyugodt tudtam maradni, éreztem, hogy a második ezren megcsipem majd. Nagyjából 1250-nél sikerült is megelőzni es onnan már sima volt az út a célig. Szerdán jön a folytatás a negyeddöntővel, ahol a legjobb tizenkettőbe kerülés a tét.

Kormányos nélküli kettesünk harmadik helyen ért célba, így a reményfutamba került. Simon Béla és Juhász Adrián (Tisza EE) 6:43,89-es időt ért el. A győztes olaszok 6:40,70-nel, míg a második hollandok 6:43,31-gyel értek célba, nagyon szorosan, egy vonalban ért célba a 3 csapat.

Molnár Dezső – a Simon-Juhász páros edzője – így értékelt:

– Egy kicsit megnyugtatott az előfutam eredménye, mivel azokkal az ellenfeleinkkel találkoztunk, akikkel közel egyforma szinten voltunk az EB-n és akkor csak a pillanatnyi forma döntötte el hogy ki kerül az A vagy a B döntőbe. Ott nekünk jött ki a lépés jobban, néhány tizeddel. A félelmeink fő oka a hajó volt, mivel az itt bérelt típusban még nem eveztünk (F46 Filippi modell), de szerencsére a fiúknak elnyerte a tetszését és mondhatom hogy az eredményünk sem maradt el a vártaktól. Nagyon szoros futamban, jól felépített taktikával vesenyzett Béla és Adrián, de sajnos az első helyről lecsúsztunk. A reményfutamban folytatjuk kedden a versenyzést, ahonan mi is bejutuhatunk a középdöntőbe, és ha fiúk ugyan ilyen jó mentális állapotban lesznek mint a ma, akkor ez sikerülni is fog. Mindenesetre dicsérni tudom a fiúk teljesítményét és a kifogástalan versenyszervezést.

Széll Domonkos (Csepel EK) 1200 méteren keresztűl vezetett, végül ő is harmadik lett futamában (7:08,60), de egypárban ez továbbjutást ért, Galambos Péterhez hasonlóan szintén a legjobb 24 közé, azaz a negyeddöntőbe. Nyert az új-zélandi Mahe Drysdale (7:02,07), második lett a román Codau (7:02,29). A negyeddöntőre szerdán kerül sor. 

Regényi Tamás, a Magyar Evezős Szövetség elnöke így látta a versenynapot:

– Nagyon meleg, párás volt az idő Csungdzsuban. Három fantasztikus pályát láthattunk.

Első volt Galambos Peti. Huszonhét induló van ebben a számban, Péter a negyedik előfutamban indult. Ezerkétszáz méter után az élre áll, és meghatározó különbséggel vezetett végig. Jó volt nézni.

Juhász Adrián és Simon Béla, az első előfutamban rajtoltak. A második és negyedik helyezettel teljesen egyvonalban értek célba.

Széll Domonkos meglepően jól szerepelt. Ebben a számban van a legtöbb induló, hiszen harmincketten adták le nevezésüket. Domonkos a rajt után azonnal az élre tört, óriási fölénnyel vezetett 1200 méteren keresztül az egész mezőny előtt, köztük a világ legjobbja Mahe Drysdale is ott evezett. Miután Mahe átvette a vezetést, Domonkos nem maradt le, alig mögötte, a haramadik helyen ért célba.
Élmény volt nézni.

Holnap para-evezőseink szállnak vízre a dél-koreai világbajnokságon.

 

CsatolmányMéret
PDF icon Galambos Péter előfutama.pdf122.28 KB
PDF icon Simon – Juhász előfutama.pdf122.8 KB
PDF icon Széll Domonkos előfutama.pdf122.16 KB