Skip to main content

Kezdetét vette a második Világkupa a lengyelországi Poznańban. A három napos verseny az idei szezon eddigi legnépesebb evezős eseménye, negyvenöt országból több mint nyolcszáz versenyző áll rajthoz. A magyar küldöttség hét egységből áll, valamennyi megkezdte szereplését az első napon.

A friss Európa-bajnok és az első Világkupa győztese Galambos Péter ott folytatta, ahol Luzernben és Plovdivban abbahagyta: végig vezetve, nagy fölénnyel nyerte előfutamát a könnyűsúlyú egypárevezősök között, ezzel bejutott a legjobb tizenkettő közé.

Simon Béla és Juhász Adrián előfutamában csak az első normálsúlyú kettes jutott tovább közvetlenül a legjobb tizenkettő közé. A magyar egység ötödik helyen haladt át a célvonalon, így a reményfutamban próbálhatják újra a továbbjutást, ahol rendkívül drámai és kedvezőtlen helyzet alakult ki. A négy reményfutam negyedik helyezettjei közül a két legjobb időt versenyző egység a C döntőbe kvalifikálhatta magát. A brit páros legjobb idővel lett negyedik, mögöttük azonban Simon Béla és Juhász Adrián a németekkel századmásodpercre azonos idővel ért célba két külön futamban. Az időmérő eszközök pontosabb adatai alapján a FISA közzétette, hogy a német egység hét ezredmásodperccel jobb időt ment a mieinknél. Ezzel Béla és Adrián a D döntőben fejezi majd be a versenyzést szombaton.

Pétervári-Molnár Bendegúz a normálsúlyú egypárevezősök előfutamában kezdetben negyedik helyen haladt, majd egy sikeres hajrát követően harmadikként tudott célba érni, ezzel biztosította magának a legjobb huszonnégy közé jutást. Riói olimpikonunk ötödik lett negyeddöntőjében, ezzel a D döntőbe jutott.

A normálsúlyú egypárevezősök között Papp Gergely ötödik lett előfutamában, így az E döntőben folytathatja.

Danó Dániel, Szabó Márton, Ács Kristóf és Bácskai Máté energiájukkal tartalékolva ötödikként evezett célba a normálsúlyú négypárak előfutamában, ezzel a reményfutamba jutottak.

Polivka Dóra és Krémer Eszter egyéni csúcsot húzva negyedik lett a normálsúlyú kettesek előfutamában. A futamból csak egy egység jutott tovább közvetlenül a legjobb tizenkettőbe, így a magyar páros a reményfutamban folytathatta. Az elmúlt időszakban a kizárólag a felkészülésre koncentráló páros jó versenyzéssel harmadikként haladt át a célvonalon egy igen erős reményfutamban, így a C döntőben folytathatják.

A magyar csapat szereplését para-evezősünk Pető Zsolt kezdte méghozzá a PR1 egypárak között, ahol negyedikként haladt át a célvonalon. Zsolt a reményfutamból próbálhatta meg újra a legjobb tizenkettő közé jutást, ami sikerült is! Magabiztosan a harmadik helyen versenyzett, majd egy rendkívül sikeres hajrával másodikként tudott célba érni, és biztosította helyét a középfutamban.

Mindenkinek gratulálunk és további sikereket kívánunk!

Hajrá magyarok!