Skip to main content

A közelmúltban két világkupát megnyerő váci evezősre kihívások sora vár a közeljövőben

Galambos Péter versenyzőként már bezsebelt néhány U23-as vb-érmes helyet; idén, a 24. évében járva a már a felnőttek között a világkupák dobogócsúcsát ostromolta: kettőből kettőt megnyert, hátrahagyva a könnyűsúlyú egypár háromszoros világbajnokát is. A váci evezős hétvégén három számban áll rajthoz a szegedi országos bajnokságon, augusztusban az egyetemi vb, szeptemberben az Európa-bajnokság, október végén pedig a világbajnokság jelenti számára az idei kihívást. Na és természetesen titkon már Londonra is készül…

Galambos Péter sikeres ob-ra számít.

Galambos Péter Budapesten született, de kisgyermek korától Vácon él, a Dunakanyar az otthona. Eleinte az iskola kosárcsapatát erősítette, majd 2000 őszén lelátogatott az evezőstelepre, ahol megismerkedve Rapcsák Károllyal, az evezés megszállottjává vált.

A sport mellett a tanulásra is figyel: OKJ-s felsőfokú pénzügyi végzettséget szerzett, jelenleg a Vállalkozási Főiskola értesítését várja, hogy szeptembertől folytathassa pénzügyi-gazdasági tanulmányait. A felvétel ténye hamarosan kiderül, sikere esetén indulhat augusztus elején a hazai rendezésű, szegedi egyetemi világbajnokságon. De előtte, néhány nap múlva Szegedre utazik, hogy bajnoki címet szerezzen.  

“Három számban indulok, normálsúlyú és könnyűsúlyú egypárban, valamint klubtársammal, Szász Norberttel könnyűsúlyú kétpárban ülök össze. Egypárban nyerni szeretnék, dublóban dobogót várok” – mondta Galambos, akinek minden esélye megvan a könnyűsúlyú egypár aranyra, ebben a világ legjobbja.

A svájci világkupa mezőnyének erősségét mutatja, hogy a harmincegy induló között ott volt a szám címvédő, háromszoros világbajnoka, az új-zélandi Duncan Grant mellett a dán ergométeres világcsúcstartó, egy olasz világbajnok és olimpiai negyedik helyezett, a holland szkif vb-második és a görög olimpiai dublo-ezüstérmes. Az olimpia mindenképp foglalkoztatja, de mint mondja, egyelőre az októberi, új-zélandi vb-ig tervez.

“Olimpiában gondolkodva a könnyűsúlyú kétpár, vagy a normálsúlyú egypár jöhet szóba” – említi Galambos.

“A világkupákon részt vett a teljes nemzetközi elit, kirajzolódtak az erőviszonyok. Peti hasonló taktikával nyerte mindkét versenyt: a kétezer méter elején nem lemaradva, mintegy utazva a mezőnnyel, a leggyorsabbat maximum egy-másfél hajóhosszal elengedni, majd az utolsó ötszáz méteren hajrázni. Luzernban bejött egy kis ellenszél, késve robbantott, hatalmas sprinttel tudott győzni. Gyors versenyző, ezerötszáz méteren nem savasodik be, nem erőből, hanem technikával evez, ez az előnyére válik. Fiatal még, sikerei elején járhat. Szeptemberben a portugáliai Montemorban Eb lesz, itt nem hivatalos számként szerepel a könnyűsúlyú egypár, ezért normálsúlyban próbálunk meg döntős eredményt elérni. 72,5 kiló a súlyhatár, Peti most 71,2. Az időkülönbségek tekintetében mintegy tíz másodperc van a normálsúlyú futamok javára. Az új-zélandi vb-t illetően ismét könnyűsúlyú egypárban gondolkodunk, ahol megint hivatalos ez a versenyszám” – foglalta össze Rapcsák Károly.

Galambos Péter - evezés

GALAMBOS PÉTER SZÁMOKBAN

Klubja: 2000-től a Vác Városi Evezős Klub; nevelőedzője, majd edzője Rapcsák Károly.

Kiemelkedő eredményei:

2002, országos bajnokság, serdülő, 3. hely
2006, Duisburg, nemzetközi verseny, 1. hely (a csepeli Varga Tamás Csabával)
2006, Litvánia, egyetemi és főiskolás világbajnokság, 2. hely (a csepeli Varga Tamás Csabával)
2007, Skócia, U23-as világbajnokság, 2. hely (a csepeli Varga Tamás Csabával)
2008, Brandenburg, U23-as világbajnokság, 2. hely (a csepeli Varga Tamás Csabával)
2008, Belgrád, egyetemi és főiskolás világbajnokság, 1. hely (könnyűsúlyú egypárevezős)
2008-ban megkapta a legeredményesebb utánpótlás-sportolónak járó Héraklész-díjat
2009, világkupa-szereplések, kisebb sikerekkel, betegség
2010, München, világkupa, 1. hely (könnyűsúlyú egypárevezős)
2010, Luzern, világkupa, 1. hely (könnyűsúlyú egypárevezős) 

Első sikerét a 2002-es serdülő ob harmadik helyezése jelentette számára. U23-ban jöttek a nemzetközi sikerek, társával, Varga Tamás Csabával rendre dobogón végzett. Legjobb utánpótlás-sportolóként 2008-ban Héraklész-díjjal ismerték el. Heti 10-12 edzése van, a vízi tréningek mellett fut, súlyzózik, kerékpározik; évente mintegy 3500 km-t evez.

 

forrás: nemzetisport online