Skip to main content
Magyar idő szerint pénteken hajnalban rendezték az Új-zélandi evezős világbajnokság könnyűsúlyú egypárevezős számának középfutamait. Az éremesélyes magyar versenyző, a váci Galambos Péter futamgyőztesként, meggyőző fölénnyel került a vasárnapi döntőbe.
 
A futamot erős szél, hullámos víz jellemezte; Galambos viszonylag alacsony, percenkénti 29-es csapásszámmal evezett.
 
A másik középfutam nagy meglepetése, hogy a címvédő helyi favorit, a háromszoros világbajnok Új-zélandi Duncan Grant, csak 4. lett – úgy hogy, mintegy 1500 méterig vezetett –, így ő nem került a fináléba; a futamot igen erős hajrában a dán ergométeres világcsúcstartó, Henrik Stephansen nyerte. A vasárnapi döntőben Galambos Péternek olasz, szlovák, dán, brit és japán ellenfelei lesznek.
 
 
 
Mint azt Dr. Kokas Pétertől, a magyar csapat vezetőjétől megtudtuk, Péter már 100 méternél vezetett, pozícióját megtartva haladt át elsőként a célvonalon. – Péter kérte az időjárásjósokat, hogy minél nagyobb hullámokat varázsoljanak a vízre, mert ő azt szereti, hiszen Vácon, a Dunán nagyon sokszor kell erősen hullámos vízen evezni – mondta a vb versenyorvosa.
 
– Oldal-ellenszél volt, ami igen megnehezítette az evezést. Vácon, a Dunán edzek, ilyenkor igencsak hasznát veszem az otthoni tapasztalatoknak. A futamtaktikánk az volt, hogy lehetőség szerint nyerni, de ha valaki nagyon erőlködik, és sima a bejutás, akkor hagyjuk menni. A rajt után hamar élre álltam, s onnan kontrolláltam a japán, német illetve brit ellenfeleimet. A három legjobb jut tovább, így számítottam rá, hogy mögöttem nagy csata lesz – lett is, a brit finissel verte meg a németet. Nekem volt annyi előnyöm, hogy rám nem volt veszélyes a támadás. Arra ügyeltem, hogy hajón belülre ne kerüljenek a riválisok – értékelte futamát Galambos Péter.