Skip to main content

1870-ben a Szegedi Csolnakázó Egylet néven alakuló evezős egyesülettel kezdődött a sportág története a napfény városában. A patinás évforduló alkalmából az Országos Bajnokság „nulladik napján” a MESZ és a ünnepelt klub felvonulást tartott Szeged belvárosában.

Nem mindennapi esemény előzte meg a Szegedi Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központban csütörtökön kezdődő négy napos Országos Bajnokságot! A Dugonics téren a Makói Magán Zeneiskola fúvószenekara felvezetésével a hazai klubok evezősei tisztelegtek égbe emelt lapátjukkal a jubiláló házigazdák előtt. A menet a Klauzál térre vonult, ahol ünnepi beszédek következtek.

Petrovics Kálmán a Szegedi Vízisport Egyesület igazgatója beszédében kiemelte, hogy 1863-ban már gyűjtést szerveztek az evezős sport létrehozására, majd hét évvel később alakult meg a klub.

„Nagyszerű százötven évet építettek fel az elődeink! A feladatunk az, hogy mindent megtegyünk azért, hogy megalapozzuk a jövő nemzedékének evezős sportját és azt a következő százötven évet, ami ezzel a rendezvénnyel indul. Szeretnénk tudatosítani, hogy az összefogás, a sportág iránti elkötelezettség és szeretet, az önmegvalósítás akarata, minden, ami egyesületünk „Bajnokokat nevelünk” szlogenjében foglaltatik, jó kezekben van Szegeden.”

Ménesi Imre, Szeged Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője, a Sport bizottság elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a szegedi evezés nemcsak a sportsikerekről szól.

„Az evezés mindig közös program volt, amely fontos szerepet töltött be a város társadalmi életében. Abban hiszünk, hogy a sportnak közösség formáló ereje van.

A klubok erősítik az összetartozás érzését, a sportolók jó társaságban hirdetik az egészséges életmód fontosságát. Ezek olyan értékek, amelyeket a város vezetés mindig is kiemelt fontosságúnak tartott. Ezért évről-évre jelentős összeggel támogatjuk a Szegedi Vízisport Egyesületet. Ezen a szép évfordulón azt kívánom, hogy a szegedi evezős sport újra régi fényében ragyogjon. A Tisza és partja teljen meg élettel, sportoló szegedi gyerekekkel és felnőttekkel. Isten éltesse sokáig a szegedi evezést!”

Pető Tibor a Magyar Evezős Szövetség elnöke, a sportág kétszeres világbajnoka nosztalgiázott, hiszen mint mondta, Szegedet pályafutása második otthonának tekinti.

„Noha váci versenyzőként szeltem a vizet, de legsikeresebb éveim nagy részét itt töltöttem a Maty-éren, az evezés legfontosabb színpadán.

A szegedi klubvezetéssel nagyon jó az együttműködésünk. Örömteli, hogy visszatérhettünk a felújított Maty-érre mint, csakúgy, mint a napokban lezáruló 1 milliárd forintos fejlesztés, amit a kormánytól kapott a MESZ és amellyel végre tudott segíteni a klubokon. Nagyon boldog születésnapot kívánok a klubnak és partnerséget ajánlok az egyesületnek!”

Dr. Fogarasi György a Szegedi Vízisport Egyesület Masters versenyzője az evezés szegedi különlegességeit méltatta beszédében.


„Alaposan belaktuk Szeged főutcáját a Tiszát. Nap, mint nap együtt korzózunk kajakos, kenus, supos, sárkányhajós barátainkkal, kerülgetjük a horgászokat és igyekszünk balanszban maradni a motorosok verte hullámokban. A Tisza egyedi környezetet kínál mindehhez: kérészrajban evezni, sprintet húzni vadkacsával vagy kócsaggal, élvezni a kidőlő félben lévő fák árnyékát.”

Magyarország 2020. évi Evezős Országos Bajnoksága csütörtöktől vasárnapig tart a Szegedi Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpia Központban. Az OB-k történetének legnépesebb mezőnye várható: 1258 nevezés érkezett 3380 beülővel.