Skip to main content

Az elmúlt hétvégén zajlott le Szegeden, a Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központban a 2014. évi Felnőtt és Masters Országos Bajnoksága és Sport XXI Mini Kupa és Diák Ranglista versenye, ráadásul az esemény keretein belül a 2014/2015. tanévi diákolimpia is megrendezésre került.

A három napos eseményen felnőtt egypár-, kétpár-, négypár evezősök, illetve a nyolcasok versenye váltotta ki a legnagyobb érdeklődést. Pénteken a normál súlyú egypárevezősök döntőjét Samu Lilla (Győri VSEK) nyerte, az ezüstöt Bertus Kitti (Csongrádi VS), a bronzot pedig Dohovics Virág (Győri VSEK) hozta el. A férfi normál súlyú egypárevezősök között a könnyűsúlyú Galambos Péter (VVEC) nyerte meg, mögötte a szintén könnyűsúlyú Csepregi Gábor (DNHE) ért be, a dobogó harmadik fokára pedig Pétervári-Molnár Bendegúz (BEE) állt fel.

Szintén ezen a napon rendezték meg a férfi kormányos nélküli kettesek versenyét is, ahol Simon Béla és Juhász Adrián (Tisza EE) hozta el az aranyérmet, mögöttük pedig az U23-as korosztályú Vancsura Bendegúz és Csányi Péter (Bajai SSC), illetve a Fábián Attila – Lőrincz Ádám összeállítású egység ért be a célba.

Szombaton került megrendezésre a férfi könnyűsúlyú egypárevezősök döntője, ahol az 1000 méterig még az élen álló, és előző nap a normál súlyú egypárban aranyérmes Galambos Péter (VVEC) a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Pétert két másodperccel előzte meg Csepregi Gábor (DNHE), az aranyérmet pedig az U23-as Világbajnokságon döntős Matyasovszki Dániel (Szegedi VE) hozta el. A nők ugyanezen versenyszámában Samu Lilla (Győri VSEK) győzött, aki ezzel a második aranyát gyűjtötte be, a második helyen Dohovics Virág (Győri VSEK), a harmadik helyen pedig Abid Syham (FEC) ért be.

A szombati napon a legnagyobb figyelmet a férfi kétpárevezősök döntője kapta. A futamot 6 másodperces előnnyel Pétervári–Molnár Bendegúz és Papp Gergely (BEE) nyerte Simon Béla és Juhász Adrián (Tisza EE) előtt. A dobogó harmadik fokára a mohácsi csapat, Matheisz József és Bóka Örs állt fel. A nőknél ezt a versenyszámot a még ifjúsági korosztályú Preil Vivien és Gadányi Zoltána (Külker EK) nyerte, mögöttük pedig a könnyűsúlyú egység, Krémer Eszter és Polivka Dóra (DNEH) ért be a célba, akik alig 0,2 másodperccel előzték meg a győri lányokat, Samu Lillát és Dohovics Virágot.

Vasárnap a felnőtt korosztályban a nagyobb egységeké volt a főszerep. Ezen a napon szállt másodszor vízre Varga Tamás és Hirling Zsolt, akik szombaton már váci könnyűsúlyú négypárevezős egységben Galambos Péterrel és Csiszár Péterrel kiegészülve nyertek egy aranyérmet. Az Országos Bajnokság utolsó versenynapján a normál súlyú négypárban voltak érdekeltek, ahol az ifjúsági korosztályú Ács Kristóffal és Bácskai Mátéval kiegészülve álltak rajthoz. A váci négypár 0,3 másodperccel volt gyorsabb a BEE-s egységnél, így ők szerezték meg a harmadik helyet. A csepeli négypár evezős egység hozta el az ezüstérmet (Szlovák Bence, Pásztor András, Rozsos Péter, Pálffy Róbert), az aranyat pedig a szegedi négypár gyűjtötte be (László Attila, Tari János, Matyasovszki Dániel, Pozsár Bence).

A nőknél ebben a versenyszámban a Külker EK hozta el az aranyat (Nagy Ildikó, Szomják Fruzsina, Preil Vivien, Gadányi Zoltána), mögöttük a Csepek EK (Hajdú Zsuzsanna, Kabódi Erzsébet, László Éva, Vasadi Gabriella) ért be, a dobogó harmadik fokára pedig a DNHE csapata (Horváth Katalin, Karácsony Dominika, Karácsony Dorottya, Alliquander Anna) állhatott fel.

A női nyolcasok versenyét a DNHE nyerte meg, az ezüstérmet a Külker EK, a bronzérmet Szegedi VE nyerte meg. Az esemény utolsó versenyszáma a felnőtt férfi nyolcasok döntője volt. Az aranyat és az ezüstöt is a győri csapat hozta el, mögöttük pedig a Csepel EK nyolcasa ért be a célba.

Az egyesületi pontversenyt a Győri VSEK nyerte meg 151,5 ponttal, mögöttük a Csepel EK végzett 109,4 ponttal, a harmadik pedig a Szegedi VE végzett 80,1 ponttal.

Bővebb eredmények a jegyzőkönyvekben:

pénteki jegyzőkönyv

szombati jegyzőkönyv

vasárnapi jegyzőkönyv

pontverseny végeredménye 

 

Diákolmpiai jegyzőkönyv ITT letölthető.

 

Képek a Magyar Evezős Szövetség Facebook oldalán, illetve hamarosan a hunrowing.hu/fotogaleria oldalon is.

Minden versenyzőnek gratulálunk és további szép sikereket kívánunk!

-SB-

 

  • Címkék: