Skip to main content

Másodszor lett Európa-bajnok a Furkó Kálmán, Szabó Bence összetételű könnyűsúlyú kormányos nélküli kettesünk, tették mindezt a 2019 óta elmaradhatatlan kabalájukkal a fejükön. A Molnár Dezső, és Alföldi Zoltán által edzett csapat a világbajnokságon is komoly babérokra tör majd, de a srácok az országos bajnokságot sem hagyják ki, mi több halmozzák majd a számokat Szegeden.

Fotók: Czucz Bálint/Magyar Evezős Szövetség

A magyar könnyűsúlyú kettes Európa-bajnoki győzelme vitán felül állt, a helyosztó futamot, és a döntőt is nagy fölénnyel nyerték meg a törökök, és a szlovének előtt. Pedig nem indult egyszerűen az év a páros számára. Egyelőre olimpiai álmaikat jegelni kellett, mivel Kálmi tavasszal elhúzódó torokgyulladással, többször visszatérő tüszős mandulagyulladással küszködött, és erre az évre elúszott az esélyük a könnyűsúlyú kétpárevezősre. Leszögezhetjük: a B variációból Münchenben kihozták a maximumot!

Első Európa-bajnoki címük megnyerése előtt, 2020-ban Vareseben, üdítő motivációt kaptak: akkor eveztek fel a döntőre, amikor Galambos Péter könnyűsúlyú egypárban aranyat repesztett. Most is volt elég ambíció, és motiváció a tarsolyukban – meséli a Szolnok evezőse, Furkó Kálmán.

„Címvédőként állhattunk rajthoz, ez adott plusz terhet is, de próbáltuk inkább motivációként felfogni. A pályaosztó futamban az első 1000 méter után elég jó pozícióban voltunk, és próbáltuk minél inkább növelni az előnyünket, úgy, hogy tartalékoltunk is. Igyekeztük megmutatni, hogy komoly céljaink vannak.”

“A fináléban számítottunk arra, hogy be fognak kezdeni a szlovének, de nem ijedtünk meg, mert a kiemelkedő eredményeinket mindig az utolsó pár száz méteren biztosítottuk be. Tudtuk a dolgunkat, hogy 1000 méter után megindulunk.”

A szolnoki-győri sikertörténet 2019-ben indult, akkor ültek össze Szabó Bencével, azaz Pocokkal.

„Már az első csapásoknál lehetett érezni, hogy megvan az összhang. De ez nem csak a hajóban igaz, hanem azon kívül is. Nem mellesleg 2018-ban négyesben együtt nyertünk egyetemi világbajnokságot”.

„Kicsit megnyugodtunk a helyosztó után, de szerencsére nem túlságosan” – veszi át a szót Bence. „A döntőben számítottunk arra, hogy a szlovének megpróbálnak elmenni, ez volt az egyetlen esélyük. Az inkább meglepett minket, hogy a törökök idejekorán lemaradtak. Ahhoz képest, hogy mekkora előnnyel nyertünk, eléggé elfáradtunk, még a dobogón is kapkodtuk a levegőt.”

“A világbajnokságon szeretnénk érmet nyerni népesebb és erősebb mezőnyben.”

„Legtöbbször a kötelezőt a legnehezebb hozni” – mondja Alföldi Zoltán, aki a sportsikerekre továbbra is különös fiziológiai reakciót ad: ájulás közeli állapotba kerül. Mi tagadás, tanítványai jó ütemben szoktatják hozzá a mestert az elalélás kivédésére, az Eb-t megelőzően a nemzetközi korosztályos regattán, a Jeunesse Kupán az általa edzett férfi kormányos négyes szerzett aranyérmet. A tréner számára még a varesei sikernél is nagyobb élményt adott a müncheni, hisz mint mondja ezúttal az 1972-es olimpiai evezőspályán, teltház előtt ülhettek fel ismét a kontinens trónjára a srácok.

„Minden evezősnek van csapásmechanikai, és biomechanikai lenyomata, az övék jól egészítik ki egymást. A két török 6:15-ös ergoátlaggal rendelkezik, míg a mienk 6:25-össsel, mégis győzelmet tudtak aratni. Baráti kapcsolatban vannak, és a közös felkészülés során mindig nagyon jó eredmények születtek, köszönhetően annak, hogy jól tudnak együttműködni a szolnoki, és győri kollégák”.

Molnár Dezső két minőségében is örülhetett az újabb Európa-bajnoki címnek: egyfelől, mint szövetségi kapitány, másfelől, mint az egység, és személyesen Kálmi mestere.

„Nagyon jó állapotban érkeztek Münchenbe, sokkal összeszedettebbek, és gyorsabbak, mint tavaly. Már a bledi nemzetközi regattán is jól mentek, aztán együtt készültek a normálsúlyú kettessel, a Juhász-Simon párossal, ez mindkét egységnek jót tett. A török csapatot ismertük, régi, kipróbált versenyzők. Velük együtt voltunk melegvízi edzőtáborban. Kevésbé féltünk tőlük, mert ismertük az állapotukat. A szlovének a döntőben egy kicsit ránk ijesztettek, azzal, hogy átvették a vezetést.”

„Bármennyire is olimpiai központú a sportágunk, nagyon nagy eredménynek tartom, ha bármilyen versenyszámban képesek vagyunk Európa-bajnokságot nyerni. Ebben sincs kevesebb munka, mint egy olimpiai bajnoki címben” – szögezi le a kapitány.

A következő erőpróbáig már csak egy hónap van hátra, a szeptember 18-án kezdődő világbajnokságon Racicében bizonyíthat Európa-bajnok egységünk. Vélhetően USA, Olaszország, Moldávia, Németország, Ausztria, Brazíilia, és Chile is rajthoz áll könnyűsúlyú kettesben. A fiúk fel vannak rá készülve, hogy mindenki őket akarja majd „bekóstolni”.

De vajon honnan ered az immár három éve elmaradhatatlan kabala, a rikító sapka? Erre Kálmi ad választ.

„2019-ben a linzi felnőtt világbajnokságon viseltük először ezeket a sapkákat, Polivka Dórától, és Krémer Esztertől kaptuk. Már rágtuk a fülüket, hogy tetszik nekünk, és aztán a döntőre kölcsönadták. Életünk első felnőtt vb-jén könnyűsúlyú kettesben negyedikek lettünk a fináléban, ezután nekünk adták. Azóta vigyázunk a sapkákra, mint a hímes tojásra!

Ünneplésre nem sok idő, és lehetőség volt, mivel pénteken kezdődik az Országos Bajnokság. Szegeden Kálmi, és Pocok is igyekszik kitenni magáért, öt, illetve hat számban állnak rajthoz a Szolnok, illetve a Győri Atlétikai Club színeiben.

„Attól, hogy kétszeres Európa-bajnok vagyok, nem érzem magam többnek. Példát kell mutatnom a fiatal evezősöknek” –  zárja mondandóját Kálmi.