Skip to main content

A sportnapilap portálján a napokban jelent meg Csillag Péter cikke, amely az egykori Hunnia Csónakázó Egyesület öt tagjának kalandjait eleveníti fel 1885-ből.

Budapesttől a Fekete-tengerig evezett a Hunnia Csónakázó Egyesület öttagú csapata 1885-ben, a bátor expedíció az egyesület szellemiségével összhangban a sportot, mint kedvtelést propagálta – olvasható az nso cikkében.

A kalandra egy a Sportmúzeum igazgatói irodájában található patinás tabló hívta fel a zsurnaliszta figyelmét. Mint írják a kép Szabó Lajos az intézmény igazgatójának féltve őrzött kincse.

„Budapesttől a Fekete-tengerig – ezen utat a Hunnia csónakázó egyesületnek itt bemutatott öt tagja az egyesület Balaton nevű, 12.5 méter hosszú és 0.95 méter széles, belvillás palánkos csónakjával evezve helycsere nélkül, 25 nap alatt tette meg”  – olvasni a festett térképpel, díszes akvarellillusztrációkkal dekorált alkotáson, alul az 1885-ös indulás és a célba érés dátumával, középen a főszereplők képével és nevével:  „Pogány József kormányos, Dr. Lisznyai Elemér I-es, Pálföldy Lajos II-es, Lisznyai Tihamér III-as, Pálfy Victor IV-es.”

A Hunnia Csónakázó Egylet alapítótagja volt az 1893 március 12-én megalakult Magyar Evezős Egylete Országos Szövetségének, a MESZ jogelődjének.

Ahogy azt a Magyar Evezős Szövetség 125 éves jubileumára kiadott könyv felidézi, a Hunnia első csónakháza Budapest kilencedik kerületében, a Vámház előtti rakparton állt, ám 1887 júliusában leégett. Helyére egy hónapon belül újat építettek. 1895-ben telephelyüket a budai Duna-partnak a Császár-fürdő feletti szakaszára költöztették át. Az egylet 1949-ben úgy szűnt meg, hogy hivatalosan beolvadt a Vasas SC-be, a klubházat attól kezdve a Vasas evezősei használták.

A teljes cikk az nso.hu portálon olvasható ezen a linken.

Fotók: 1. 125 éve a magyar evezésért 2. Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjtemény