Skip to main content
2010. május 14. - 16:47

Evezős tudástranszfer

A FISA edzőtáboráról egy kicsit mélyebben…

Bár a nagy titkok tudóit mindig óriási tisztelet és megbecsülés övezi, igazán híres és legendás edzők, úszópápák, kosárlabdaguruk és tanítók csak azokból válnak, akik megosztják tudásukat másokkal is. Van-e olyan, amit csak ők tudnak, aztán elviszik magukkal a sírba vagy inkább arról híresek, hogy híresek a tanítványaik és a kollégáik is és így kialakul a köztisztelet és a közmegbecsülés?

Megközelíthetjük azonban a helyzetet egy technológia vagy know-how védelem oldaláról is, amelyet féltve őrzött titokként kezelünk. Kérdésként felmerül, hogy a sportgyakorlatban hol húzódik meg a határ vagy létezik-e egyáltalán határ a jól működő edzésmódszerek, modellek, szisztémák, rendszerek, taktikai variációk nyílttá tételében, esetleg átadásában. Sokkal modernebb terminológiával élve a best practice-k azaz a jó gyakorlat cseréjéről van szó. Kapni és adni.

A FISA női edzőtábora egy nagy gyakorlati tudásátadás. Nemzetiségtől független, az össz evezőstársadalom javára, még akkor is, ha most kilenc nemzet 24 evezős hölgye részére adatott meg. A legjobbakat a legjobbaktól. A hazai színeket dr.Alliquander Anna, Hajdú Zsuzsanna és Szabó Katalin képviselte. Velük beszélgettünk Szegeden, stílszerűen a Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központban (a címbeli sorrendért sosem sértődünk meg 🙂 ).

Az, hogy az evezés egyetemi sport, az lányaink is bizonyítják. Ez nem csak annyit jelent, hogy egy campus hallgatói, diákigazolvánnyal a zsebükben, hanem azt, hogy tudatosan készülnek, szeretnének saját sportjukban nemcsak fizikailag és érzelmileg, hanem szellemileg is elmélyülni. Az edzésterv itt már nem egyszerűen elvégzendő feladat, hanem a tervezés, a mozgáselemzés, a formaidőzítés magasiskolája, ahol az edző és versenyző szellemi társak. Az evezős versenyzők igénylik ezt.

Ennek szép példája ez az edzőtábor. Együtt a biomechanikai specialista, az orvos, a sportmenedzser, élversenyző és edző és mind adni szeretne. Thor Nilsen a FISA fejlesztési igazgatója, az igazi „coach”. Érdekes, hogy a magyar edző szó nem írja le a szó angolszász megfelelőjét, talán nálunk a sportban „Mester” kifejezés közelíti. A coachban benne van a megkérdőjelezhetetlen tisztelet. Bölcs, köztiszteletnek örvend, feltétlenül hallgatnak rá.

Szabó Kati is keresi rá a megfelelő jelzőt és igazán akkor érzi, hogy megtalálta a Nilsent leíró szókapcsolatot, amikor kimondja: Igen, felnézek rá. Már 3 évvel ezelőtt is járt a táborban, akkor egyedül, de kihasználta a lehetőségeket ismerkedésre, kapcsolatépítésre. Nilsen úr már akkor pártfogásába vette és elmondta legfontosabb és meglepő intelmét: ha fejlődni szeretnél, tanulj meg jól angolul, mert minden újdonság először angolul jelenik meg. Kati ezt megfogadta, most vizsgázik, mellesleg orvosi szaknyelvből is és tervei közt szerepel a német is. Nyertesek csak azokból lesznek, akiknek van jövőképük. Elvégzi a mentőtiszti képzést is. Egyetemi evezősöknél a terhelés természetes. Sport és tudás összefügg.

Örömmel számolt be Kati, hogy megtalálta igazi evezős párját, egy észt lányban, Kaisa Pajusalu személyében. Ugyanaz az alkat, egyforma hosszú lábak és kezek, megtalált összhang. Nagy kár, hogy evezős sportban nincsenek nemzetközi párok, mint teniszben. Azt csak nagyon szerényen meséli, hogy párosban megnyerték a FISA Team kupát. Ha valaki veszi a fáradságot és elolvassa a worldrowing.com-on a táborról szóló cikket, akkor megbizonyosodhat (http://www.worldrowing.com/display/modules/news/dspNews.php?newid=324808), Nilsen úr rájuk különösen büszke volt.

Hajdú Zsuzsanna nyilatkozott már pár szót az evezős honlap hasábjain. Optimális volt, hogy már februárban evezhettek és elméleti előadásokon vehettek részt, de a szakmai résznél is tanulságosabb számukra, hogy kötetlen beszélgetéseken szóba került, más nemzetek versenyzői hogyan egyeztetik össze munkájukat és az edzéseket. Vannak Magyarországon sportágak, akár evezéshez közeliek is, ahol a profizmus annyit jelent, minden idejüket és energiájukat csak az edzésekre és a felkészülésükre fordíthatják. Az evezés bajnokai vagy az egyetemi tanulmányaikat vagy munkájukat osztják meg szeretett sportjukkal. Csoda ezek után, ha az evezősökről azt tartják, jobban megállják helyüket élversenyzői életszakaszuk lezárását követően?