Skip to main content
Az Evezős Diákranglista Sorozat legjobbjait ünnepelték kedden délután a Magyar Sport Házában. A három fordulóból álló versenysorozatban összesen 408 hajó vett részt, a fiatalok az ország több pontjából érkeztek a versenyekre, összesen 16 egyesületből és 64 iskolából kerültek ki. Az idén bevezetett ranglistaviadalok a NUPI Sport XXI. Programjának anyagi támogatásával kerültek megrendezésre. Újdonságnak számított az 500 méteres táv kiírása.
 
Az eseményen a házigazda Ott Zsuzsanna főtitkár mellett Dr. Szabó Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, utánpótlás-nevelési igazgató köszöntötte a fiatalokat és mestereiket. A mintegy 100 fős ünnepségen tíz kategóriát ünnepeltek, a díjakat a Sport XXI. Program vezetője, Pignitzky Dorottya adta át. – A diákranglista állomásain már a 11 évnél fiatalabbak is hajóba ülnek, a legidősebb versenyzők 14 évesek voltak. Országos kiterjedésű programunk révén az evezős keretből adjuk a verseny szervezéséhez az állami támogatást – mondta az osztályvezető.
 
A fiatalok egypárevezős versenyszámban mérkőztek, a szervezők a korábban elterjedt 1000 és 1500 méteres távok mellett az 500 métert is kiírták. A Magyar Evezős Szövetség Sportágfejlesztési és Utánpótlás-nevelési Bizottsága részéről Tarján Tamás – egykori utánpótlásbajnoki dobogós – hozzátette: „Velencén, Budapesten és Szolnokon rendeztük a viadalokat, az ötletgazda Petrity Rudolf volt. A három eseményen elért időeredmények alapján állítottuk fel a ranglistát, ami újdonságnak számított. Az 500 méteres táv teljesítésének lehetősége sok olyan fiatal előtt nyitott kaput, akik még nem vállalkoztak volna a hosszabb távra. A programot jövőre természetesen folytatni szeretnénk”
Az egyesületek közötti versenyt a Vác Városi Evezős Club nyerte az ferencvárosiak és a mosonmagyaróváriak előtt; az iskolák között a csongrádi Batsányi János Gimnázium győzött, megelőzve két váci oktatási intézményt: a Juhász Gyula- és a Radnóti Miklós Általános Iskolát.
A „hátsó sorokból” Ficsor László szövetségi kapitány, Héraklész sportági vezető szemlélte a jövő várományosait – ki tudja, talán olimpikonjait…

 

Vasvári Ferenc
NUPI