Skip to main content

A Magyar Evezős Szövetségnek a Budapest Gyűjtemény közreműködésével létrehozott kiállítása augusztus 26-ig tekinthető meg a Központi Könyvtár Kisgalériájában. 

Az első hazai evezősversenyt 1843. március 19-én rendezték meg a Duna Lánchíd feletti szakaszán. Mint sok hasonló újdonságnak akkoriban, ennek is Széchenyi István volt a kezdeményezője, a versenyzők az ő hajóiban szálltak a csatába. Sok víz lefolyt azóta a Dunán, s e nemes sportág több virág- és hanyatláskort is megért azóta. Arisztokratikus kedvtelésből a társadalom széles rétegei számára is elérhető szabadidős tevékenységgé vált. A professzionális versenysport mellett kialakult a hétvégi vadevezős kultúra, a belvárosi vizeken ringó elegáns klubházak mellett sorra nyíltak a római-parti csónakházak és üdülők is.

Kevesen tudnak annyit a dunai evezésélet múltjáról, mint Kisfaludi Júlia, régész és természetesen „veterán” evezős sportoló. A Magyar Evezős Szövetség Hagyományőrző Bizottságának keretében ő gondozza a szövetség emlékgyűjteményét, és ő készítette e kiállítást is. Fényképek, kisnyomtatványok, plakátok és tárgyi emlékek segítségével nyújt színes körképet a sportág több mint másfél évszázadnyi históriájáról. Feldolgozását kiegészítettük a Budapest Gyűjtemény néhány ritka darabjával, egyesületi krónikák, illusztrált kották és egyén kiadványok gazdagítják a tárlatot.

A kiállítás 2010. augusztus 2-tól augusztus 26-ig tekinthető meg a Központi Könyvtár 2. szinti Kisgalériájában, a könyvtár nyitva tartási ideje alatt.