Skip to main content

Az elmúlt 4 napon az amszterdami Bosban nevü evezőspálya adott otthont az 52 ország részvételével zajló Ifjúsági Evezős Világbajnokságnak.
Magyarország mindössze három csapattal – női egypárevezős, férfi kétpárevezős, férfi korm. nélk. négyes – képviseltette magát.
Az első fordulót Jakus Éva sikeresen vette, előfutamgyozelme után legközelebb a középfutamban kellett versenyeznie, ahol az “A” döntőbe jutás bravúrja nem sikerült. Így szombaton a “B” döntőben evezett, ahol végül a 6., összesítésben a 12. helyet szerezte meg. Biztató a jövőre nézve, hogy Évi még 2007-ben is ifi korú lesz.A férfi kétpárevezős – Juhász Adrián, Samu Szilard – szintén kihagyhatta a reményfutamot, hiszen előfutamukból a 2. helyen jutottak a középfutamba. A pénteki közepdöntő vérre menő csatát eredmenyezett: hatalmas finissel szerezték meg a 4., vagyis a “B” döntőbe jutó egyik helyet (1-2 jutott az “A”, 3-4 a “B” es 5-6. a “C” döntőbe.) A B döntőben csak a döntőről amúgy hajszállal lemaradó francia kettős tudta megelőzni őket, Szilárd és Adrián a “B” döntő 2. helyén végzett. Ez összesített 8. helyet jelent (26 indulóból).  Nagyon szép teljesítmény volt a reszükrol. És ne felejtsük el, hogy Adriánnak is van még jövőre lehetősége az ifjúsagi VB-n rajthoz állni.A férfi négyes – Kelemen Áron, Kalmár Gergő, Tolnay Béla, Simon Béla – útja kicsit rögösebb volt, az előfutam-beli gyengébb teljesítmény miatt nekik reményfutamozni is kellett, amit viszont megnyertek, köszönhetően a hatalmas küzdeni-tudásnak, amiről a végén tanúbizonyságot adtak. A legnagyobb tét a középfutamban volt, ahol a kérdés az “A” vagy a “B” döntőbe jutás volt. Nem sikerült. Ezt a pályájukat is formán kívül evezve teljesítettek, maradt a “B” döntő. Persze nemj gyenge csapatok voltak a “B” döntős ellenfelek, a holland, dán, belga, svájci és cseh hajó is “B” döntős volt. Sajnos, mára sem sikerült összeszedniük magukat, és a 6. helyen végeztek, ami összesített 12. helyezést jelent. Az év eleji kiválóteljesítmenyük alapján, most kicsit csalódottak, nagyon szerettek volna döntőbe jutni és éremmel hazatérni. Talán majd jövőre…A mérleg 1 nyolcadik és két 12. hely. A mezőny erősségét és kiegyenlítettségét figyelembe véve nem is olyan rossz.