Skip to main content
2013. április 08. - 09:38

Evezős Évadnyitó 2013. – Margitsziget

Vasárnap kezdetét vette az EVEZŐS ÉVAD!

A hűvös időjárás ellenére rendkívül élénk érdeklődés kísérte a Danubius Nemzeti Hajós Egylet, a Budapesti és a Magyar Evezős Szövetség és a Budapesti Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség által 23. alkalommal megrendezésre került gróf Széchenyi István Emlékversenyt és Sportnapot.

Ezzel hivatalosan is kezdetét vette a 2013. évi evezős évad.

A program 2013. április 7-én, délelőtt fél tízkor az I. világháborúban elesett evezősök emlékköveinek megkoszorúzásával kezdődött  a Margitszigeten.

A 2013. évad első hazai evezős versenye, ahol mind a profi, mind a hobbi evezősök összemérhetik tudásukat, egyúttal  a 120 éve alakult Magyar Evezős Szövetség jubileumi rendezvény sorozatának is a nyitánya volt több mint 600 versenyző és legalább ugyanennyi látogató részvételével.

A verseny fő futama a Budapest Kupáért zajló üldözéses nyolcas verseny, amely a Graphisoft park mellől, a Hajógyári szigetcsúcstól indult és a DNHE hajóházánál, a Margitsziget mellett ért véget.
Ebben a  versenyszámban  rekordszámú külföldi csapat (14 külföldi nyolcas: Olaszországból, Szlovákiából, Angliából, Ausztriából, Horvátországból ) részvétele mellett összesen 20 egység vett részt, a legjobb időt evezte és ezzel a versenyt megnyerte a Tisza Evezős Egylet (Szolnok) .

Ezzel párhuzamosan kezdetét  vette a Kézenfogva, illetve Down Alapítvány fogyatékkal élő sportolóival induló közös, 5 csillagos szállodás futam a Le Meridien Budapest, Sofitel, Intercontinental, Corinthia Royal, Kempinski és Marriott Hotels részvételével.

A céges fixüléses versenyszámban is rekordszámú, 34  tízevezős hajó szállt versenybe a Szuper Kupa és a Ride House által felajánlott hétvégi pihenés elnyeréséért.

Nagy megtiszteltetés, és örömmel üdvözöltük a “Nagy Sportágválasztó” nevű csapat legénységeként a sikeres magyar Olimpikonokat, akik ebben a “műfajban” az “amatör” részvevők között vettek részt:

Hadfi Dániel, Kökény Roland, Pulai Imre, Dombi Rudolf, Kovács-Ajtai Tamás,
Koós-Lukács Tímea, Békési Tibor, Szemán Róbert, Gimesi Krisztina, Matis Bálint.

 

Fotó: Kerényi Korinna

Az egyetemisták és főiskolások ugyanebben a hajónemben  a Budapest Bajnoka címért küzdöttek.
A hazai evezős klubok a nyolcas futamon túl, hagyományosan az alábbi versenyszámokban vetélkedhettek: vegyes serdülő és tanuló, valamint női négypárevezős és családi túra kettes.

A rendezvényhez kiemelkedő segítséget nyújtott a főváros, a II., III. és XIII. kerületi önkormányzat,  a Danubius Hotels Group, a Microsec Zrt, a Mart kft,  továbbá az ALAKarte, a Geberit, a  Ridehouse és az orrlabda.hu., illetve a Le Meridien Budapest által 2 éve életre hívott, azon egyedülálló 5 csillagos szállodás kezdeményezés, amelyhez idén a Kempinski, a Royal Corinthia, a  Marriott és a Danubius is csatlakozott  ingyen szálláslehetőséget felajánlva a külföldről érkező csapatoknak.