Skip to main content

A Danubius Hotel Arénában tartott Közgyűlést megelőzően a MESZ Klubvezetői tájékoztatót tartott. A műhelytámogatásról és a sportolói ösztöndíjakról Vanczák Gergely szakmai alelnök, a Sport XXI programról Székely Balázs elnökségi tag, Sport XXI felelős tájékoztatott. A sportág egy milliárd forintos különtámogatásáról, a létesítményfejlesztésről, valamint a beszerzések jelenlegi állásáról Pignitzky Bori főtitkár beszélt. A Testnevelési Egyetemen zajló edzőképzésről is szó esett, erről Ficsor László az Edzőbizottság tagja számolt be. Deák Csaba, elnökségi tag a szeptemberi Masters Világbajnokság alkalmából modernizálásra kerülő Velencei-tavi pálya terv szerint zajló kivitelezési munkáiról tájékoztatott.

A Magyar Evezős Szövetség éves rendes Közgyűlésén Pető Tibor elnök köszöntötte a megjelenteket. Az eseményen részt vett Dávid Imre, a MESZ örökös tiszteletbeli elnöke, valamint Szántó Éva a Nemzetközi Evezős Szövetség az események megszervezéséért és lebonyolításáért felelős bizottságának elnöke.

Pető Tibor, a MESZ elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, a magyar evezés a támogatásoknak köszönhetően rendkívül aktív időszakot él.

„A legfontosabb forrás, a kormány által rendelkezésünkre bocsátott egy milliárd forintos különtámogatás, amelyet nagyon aktív együttműködésben az elnökség elosztott a klubok és a szövetség között, valamint felmértük, hogy az egyesületeknek mire van szüksége a sikeresebb munkához. A szövetség és az elnökség rendkívül körültekintően és demokratikusan járt el a forrás felosztásakor. A feladat nemcsak munkatársaimra, hanem a klubokra is jelentős terhet ró, vannak jó és rossz problémák, ezen feladat révén jó problémákkal kell megküzdenünk. Köszönöm a kluboknak és a szövetség munkatársainak az együttműködést. Akkor tud egy sportág a legjobban fejlődni ha erősek a klubjai és a sportági szakszövetség, éppen ezért az elnökség valamennyi döntését széles körben egyeztetjük a klubokkal.”

Pető Tibor hozzátette központi támogatás révén az idei évben további 350 millió forint áll rendelkezésre létesítményfejlesztésre.

A MESZ számára nagy cél a csepeli evezőspálya megépítése. „A pálya tervezése, az engedélyeztetési eljárás folyamatban van. Több évtizedes álom valósul meg a közeljövőben, nemzetközi szintű pályát tudunk majd átadni Csepelen.”

Az elnök elmondta, bízik abban, hogy nem csak a szeptemberi Masters Világbajnokság szervezését és bonyolítását zárjuk sikerrel, hanem az olimpiai kvalifikációt is. „A magyar evezés legfontosabb célja, hogy a tokiói olimpiára minél több kvalifikációt szerezzünk, a legjobb lenne, ha ezekre már idén szert tennénk. Reméljük ahogy itt a Közgyűlés kezdetén, úgy a világbajnokságon is megszólal majd a Himnusz.”

A Közgyűlésen hagyományosan felköszöntötték a kerek évfordulós evezős örök ifjakat és néma főhajtással emlékeztek meg az elmúlt időszakban elhunyt evezős társakról, így az olimpiai bronzérmes és Európa-bajnok Zsitnik Béláról, Radványi Rudolfról, a Budapesti Vízügyi Igazgatóság tagjáról, valamint Lénárd Imréről a Regatta Club Soroksár elnökéről.

Mihály Tibort a MESZ örökös tiszteletbeli elnökségi tagját a 70., a kétszeres Európa-bajnoki negyedik Erdős Györgyit, az Európa-bajnok Szappanos Zsuzsát, továbbá Dávid Imrét, a MESZ örökös tiszteletbeli elnökét, a kilencszeres Masters világbajnokot, valamint Erdős Zoltánnét a MESZ korábbi alelnökét 75. születésnapja alkalmából köszöntötték.
Pál Tibornak, a MESZ korábbi főtitkárának 80. születésnapja alkalmából gratuláltak, csakúgy mint, az Eb negyedik Balla Sárának. Idén ünnepli 85. születésnapját a háromszor is Eb-dobogó közelében végző Csermely Józsefné, a kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes Terelmes Lászlóné Orodán Ida, valamint a kétszeres bronzérmes Lábodi Alajosné Sebestyén Borbála.
A melbourne-i olimpián kilencedik helyezést elérő, Európa-bajnoki ezüstérmes Ütő Gézát a kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötték.

A Közgyűlés keretében tartották a Túrafordulók 2018. évi mennyiségi és minőségi versenyének, valamint a 2018. évi egyesületi pontverseny eredményhirdetését:

A minőségi verseny végeredménye:
1. Külker Evezős Klub Óbuda 243,8 pont
2. Vízügyi Sport Club 183,6 pont
3. Hattyú VSE 155,0 pont

A mennyiségi verseny végeredménye:
1. Külker Evezős Klub Óbuda 13634 pont
2. Budapest Evezős Egyesület 8208 pont
3. Hattyú VSE 4571 pont

Az egyesületi pontverseny győztesei:
1. kategória: Csepel Evezős Klub 3698,74
2. kategória: Danubius Nemzeti Hajós Egylet 1397,32
3. kategória: Műegyetemi Evezős Club 543,72

Az éves rendes Közgyűlésen elfogadták a tavalyi év szakmai beszámolóit, az idei szakmai terveket, továbbá a 2018. évi mérleget és a MESZ 2019. évi költségvetését.