Skip to main content

Szerdán elutazott a magyar evezőscsapat a bulgáriai Plovdivba, a felnőtt Európa-bajnokságra, melyen kizárólag olimpiai számokban rendeznek futamokat. A magyar kontingest 5 egység 11 versenyzővel képviseli. Az Eb-n derül ki az is, hogy Szeged, azaz Magyarország rendezheti-e a 2013-as kontinensviadalt.

 

Rajthoz áll az olimpiai kvótát szerző Simon Béla és Juhász Adrián (Tisza Evezős Egylet, edzőjük Molnár Dezső) kormányos nélküli kettes; számukban 14 egység nevezett, ez holtversenyben a második legnépesebb futamot jelenti.

A Galambos Péter (Vác VEC) és Varga Tamás (EDF-Démász Bajai SVSC, edzőjük Rapcsák Károly) alkotta könnyűsúlyú kétpárevezős versenyszámában is 14 induló között kell a legjobb helyezést elcsípni. A fiúknak ugyan nem sikerült a kvalifikáció, de lépésről lépésre fejlődnek, így ez a verseny is kiváló alkalom a pótkvalifikációs verseny előtti megméretésre.

A legnépesebb versenyszám ezen az Eb-n a férfi egypárevezősök versenye 17 indulóval, ahol az idei U23-as vb-tizedik Széll Domonkos (Csepel EK, edzője Bene László) áll rajthoz.

A könnyűsúlyú kormányos nélküli négyesek mezőnyében található az a fiatal csapat, ahol még minden magyar evezős 23 év alatti. A Novák Edvin, Vallyon Bence (Tisza EE), Forrai Dávid (EDF-Démász Bajai SVSC) és Krepesics Péter (Csepel EK, edzőjük Molnár Dezső) alkotta négyes az U23-as világbajnokságán idén a 6. helyen ért célba.

A női kétpárevezős versenyszámban Szabó Katalin (Vác VEC) és Gyimes Krisztina (Győri VSEK, edzőjük Halmainé Mészáros Éva) áll a startvonalhoz. A lányok a világkupák alkalmával 12. és 17. helyet szereztek.

A futamok beosztása és sorsolása ma délután várható.

A plovdivi viadalon dől el, hogy a két befutó közül Szeged, vagy Sevilla rendezheti a 2013-as Európa-bajnokságot. A luzerni világkupán tartott prezentáció óta Magyarország megkapta a kormánygaranciát a verseny szervezésére. Ötven millió forintos támogatást nyújt a Hídépítő Zrt. a 2013-as felnőtt Eb megrendezéséhez, ha a kontinensviadalt Magyarországon rendezik. Erről írt alá szándéknyilatkozatot Madar Gyula, a szervezet vezérigazgatója. „A Hídépítő Zrt. támogatni fogja a 2013. évi evezős Európa-bajnokság magyarországi rendezését, melyhez 50. 000.000 forint pénzbeni támogatással vagy 50. 000. 000 forint értékű szolgáltatással járul hozzá” – áll a dr. Mitnyan György MESZ-elnöknek címzett levélben.

 

A futamok élőben követhetők lesznek a www.worldrowing.com oldalon

 

2011. szeptember 15.