Skip to main content

Nagyot ment Bende a Münchenben zajló kontinensviadal első napján! Olimpikonunk normálsúlyú egypárevezősben Tokió olimpiai bajnoka mögött jutott tovább a legjobb tizenkettő közé. Nyolc egységünkből hét kezdte meg szereplését Németországban a csütörtök délelőtt előfutamokban. Ma délután két csapatunk érdekelt a reményfutamban.

Óriási ellenszél nehezíti a versenyzők dolgát a müncheni evezőspályán az Eb első napján. Ez cseppet sem zavarta Pétervári-Molnár Bendegúzt, aki nem akármilyen teljesítménnyel masírozott a legjobb tizenkettő közé.

Bende az olimpiai bajnok, görög Stefanos Ntouskost üldözte kitartóan a normálsúlyú egypárevezősök előfutamában. Molnár Zoltán tanítványa remek versenyzéssel Tokió aranyérmesével együtt lépett tovább a legjobb 12 közé, megelőzve svéd, spanyol, és azeri vetélytársát. Bende szombaton délelőtt áll rajthoz az elődöntőben.

Fotók: Czucz Bálint/Magyar Evezős Szövetség

Juhász Adrián, és Simon Béla normálsúlyú kettese a moldávokat megelőzve a 4. helyen ért célba az előfutamban. A Molnár Dezső által edzett egység sajnos a finisben nem tudta megközelíteni a még továbbjutást érő 3. helyen beérkező lengyel csapatot. Egységünknek a legjobb tizenkettőbe jutáshoz az első három hely valamelyikét kellett elcsípnie ma délután a reményfutamban, amely 16 órakor kezdődik.

Preil Vivien, és Krémer Eszter normálsúlyú kétpárevezős egysége a 4. helyen ért célba az előfutamban. Simon Tamás tanítványai a négy csapatot számláló reményfutamban ma 16:05-kor állnak rajthoz.

A teljes magyar delegáció szereplését paraevezősünk, Pető Zsolt kezdte meg, aki az egypárevezősök PR1 kategóriájában a harmadik helyen végzett előfutamában. Nagy Gábor tanítványát a továbbjutó ukrán, valamint izraeli vetélytársa is megelőzte, így a reményfutamból harcolhatja a ki. Zsolt a reményfutamban pénteken 10:48 órakor rajtol.

Férfi normálsúlyú kétpárunknak a 4. hely „jutott” az előfutamban. Bácskai Máté, és Szabó Márton kettőse, azaz Simon Tamás fiai pénteken 9:54-kor rajtolnak a 4 csapatos reményfutamban, amelyből az első három jut a legjobb 12 közé.

Szigeti Roland könnyűsúlyú egypárban az 5. helyen ért célba az előfutamban, pénteken 9:48-as kezdettel húzza a reményfutamot.

A könnyűsúlyú kétpárevezősöknél a francia csapat lemondta a szereplést, így átsorolták az előfutamokat, amelyekből csak az első helyen záró gárda harcolhatta ki az A döntős szereplést. Tamás Bence és Galambos Péter kettőse a második előfutamban sokáig a 6. helyen haladt, majd a dánok, és az észtek megelőzésével felhajrázott 4. helyre. Pénteken 10:18 órakor rajtolnak a reményfutamban, az első két helyen kell végezniük a legjobb hat közé jutáshoz.

Furkó Kálmán, és Szabó Bence a könnyűsúlyú kettes címvédőjeként pénteken 10:30 órakor rajtol a döntőt megelőző helyosztó futamban.

Münchenben egyszerre több sportág bonyolítja kontinensviadalát. Négy év után verbuválódott ismét össze számos sportág egy nagy közös Európa-bajnokság keretein belül lebonyolítani a versenyeit. Összesen kilenc olimpiai sportág 177 versenyszámában Európa csaknem 4700 sportolója méreti meg magát a második ízben megrendezendő multisport Eb-n.

Részletes eredmények, élő közvetítés ezen a linken.

Sok sikert kívánunk! HAJRÁ MAGYAROK!