Skip to main content

Ezüstérmet szerzett a Szabó Bence, Furkó Kálmán férfi kormányos nélküli kettes a szegedi Európa-bajnokság szombati versenynapján. Gadányi Zoltána megnyerte a B döntőt egypárevezősben az olimpiai kvalifikációs regattán, Pető Zsolt sajnos nem tudott kvótát szerezni a párizsi paralimpiára.

Két egységgel mérte össze erejét Kálmi és Pocok a perorok fináléjában. Az osztrák kettős rendesen bekezdett és végig megtartotta az első helyet. A  Paul Ruttmann-Konrad Hultsch páros mögött kezdetben a moldáv csapat haladt, ám a mieink megelőzték őket, ám az éllovas egységet már nem tudták befogni. A magyar csapat a második helyen ért célba. Ez pedig egyúttal egy korszak végét jelentette.

„Az elsődleges célunk az aranyérem megszerzése volt, de mindent kiadtunk magunkból, úgyhogy egyáltalán nem vagyunk csalódottak az ezüsttel – mondta a Nemzeti Sportnak Bence, míg Kálmán a nemzetközi visszavonulásról is beszélt. “Nem az eredmény miatt döntöttünk így, tudatosan készültünk rá, hogy hazai közönség előtt szeretnénk lezárni a közös pályafutásunkat. A versenysporttól azért nem szakadunk el, és engem az edzői hivatás is érdekel.”

Az olimpiai kvalifikációs regattán a női egypárevezősök versenyében Gadányi Zoltána megnyerte a B döntőt, így összesítésben a hetedik helyen végzett a versenyben. Zozi három hét múlva Luzernben még megszerezheti az olimpiai kvótát.

Sajnos para evezősünk Pető Zsolt nem tudott kvalifikálni a paralimpiára, miután a a PR1 egypárevezős szám döntőjében a második helyen ért célba a spanyol Javier García mögött.

A versenyt Magyarország köztársasági elnöke is megtisztelte jelenlétével. Sulyok Tamás az éremátadásban is szerepet vállalt, a délutáni program első döntője után az ukrán Roman Polianszkijnak gratulálhatott a férfi PR1 egypár Európa-bajnoki címéhez.

Az Európa-bajnokság délelőtti programjának magyar indulóit illeti, férfi egypárban Bácskai Máté harmadik lett az elődöntős futamában, és vasárnap a C döntőben folytathatja.

Férfi négypárevezősben az Ujhelyi Mihály, Ács Kristóf, Gerei Tamás, Koncsik Dominik egység a B döntőben negyedik, összesítésben a tizedik helyen zárt.

A verseny betétfutamaként sor került a Gránit Bank Egyetemi Regattára, amelynek keretében nyolc hazai egyetem nyolcasa mérte össze erejét ötszáz méteren. A megmérettetést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata nyerte.

A végeredmény:

  1. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

2. Széchenyi István Egyetem

3. Budapesti Corvinus Egyetem

4. Szegedi Tudományegyetem

5. Eötvös Loránd Tudományegyetem

6. Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem

7. Semmelweis Egyetem

8. Óbudai Egyetem