Skip to main content

A mai napon elkezdődött az idei Henley Royal Regatta, amelyet először 1839-ben rendeztek meg, így idén a 175. évfordulóját ünnepli a verseny. 

A megmérettetés távja 2112 méter, amelyet a csapatok a Temze folyón kettesével tesznek meg, a kieséses rendszernek köszönhetően pedig a futamgyőztes tovább jut, a vesztes pedig befejezi a versenyzést.

Az 5 napos versenyre előválogatókat tartanak hetekkel a végső megmérettetés előtt, illetve a (kiemelkedő) nemzetközi csapatok meghívásos alapon vehetnek részt a versenyen. Az évtizedek alatt az egyik legnagyobb evezős versennyé nőtte ki magát a rendezvény, amelyen egyébként sok alkalommal magyar csapatok is szerepeltek.

Kiemelkedő magyar eredmények a Henley Royal Regattán:

1994. Férfi kétpárevezős egység: Mitring Gábor, Dani Zsolt 1. helyezés

2002. Férfi kétpárevezős egység: Haller Ákos, Pető Tibor 2. helyezés

2004. Férfi kétpár evezős egység: Szabó Kornél, Lőrinczy Péter 1. helyezés

2009. Női egypár evezős egység: Novák Zsófia (legjobb 6 közé jutott, majd a ma is aktív, és az élvonalba tartozó Emma Twigg legyőzte a középfutamban)


Az idei Henley Royal Regattára 494 csapat nevezett be, illetve összesen 107 nemzetközi csapat érkezett 20 különböző országból. A versenyen idén két magyar versenyző indul, bár csak egyikőjük képviseli a magyar színeket. A Danubius NHE és Műegyetemi Evezős Club egykori versenyzője, Martonfy László Wallingford Rowing Club
tagjaiként, C.F. Newbould-al férfi kétpár evezős egységben verekedte be magát az előválogatók során a legjobb 12-be. Ők csütörtökön japán ellenféllel mérkőznek meg a legjobb hatba való jutásért.

A Danubius NHE versenyzőjének, Gyimes Krisztinának nem kellett az előválogatókon részt venni, meghívásos alapon jutott rögtön a legjobb 8 közé. A versenyzést ő is pénteken kezdi meg, ahol Lizzie Polgreen lesz az ellenfele. A női egypár evezősök mezőnyében olyan versenyzők vannak, mint Mirka Knapkova, aki eddig három alkalommal nyert a Henley Royal Regattán, illetve a 2012-es olimpián az aranyérmet is ő hozta el ebben a versenyszámban. Rajthoz áll Julia Michalska, lengyel versenyző, aki szintén a londoni Olimpiai játékokon nyert érmet, ő női kétpár evezős egységben állhatott fel a dobogó harmadik fokára. Az angolok fiatal versenyzőjét, Jessica Leydent is a szervezők hívták meg, aki a tavalyi Ifjúsági Világbajnokságon nyert aranyérmet.

Az idei Henley Regattán egyébként sok más, kiemelkedő nemzetközi eredménnyel rendelkező versenyző is ott lesz. Az előző világkupán, illetve a 2012-es olimpián győztes Mahe Drysdale, illetve a londoni bronzérmes Alan Campbell a legjobb 8 között kezdi meg a versenyzést a férfi egypárevezősök közt, de ott lesz még a holland tehetség, Roel Braas is. A legyőzhetetlennek tűnő angol négyes is rajthoz áll a versenyen (Andrew Triggs Hodge, Mohambed Sbihi, Alex Gregory, George Nash-el kiegészülve), akik valószínűleg a Henley Regattán sem találnak majd legyőzőre.

Az eredményeket a Henley Royal Regatta oldalán olvashatják.

-SB-