Skip to main content

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ma hajnalban, 2022. július 3-án, életének 85. évében elhunyt Szabó Károly mesteredző, az MHD, az MTK, a Csepel, a DNHE egykori edzője, vezetőedzője, 1976-1980-ig a női evezős válogatott edzője, később az edzőbizottság vezetője.

Már edzői karrierje elején találkozott azzal az evezőssel, és egyben talán legkedvesebb tanítványával, Ambrus Mariannal, akivel legnagyobb sikereiket közösen érték el (VB. II. helyezés 1975. Nottingam 1x, VB. III. helyezés 1977. Amszterdam 1x, VB. III.helyezés 1978. Hamilton 1x, Olimpia VI. helyezés 1x 1976. Montreál, VB. IV. helyezés 1983. Duisburg 2x, VB. IV. helyezés 1981 München 4×+), és mindvégig kitartottak egymás mellett. Mariann tragikusan korai halála után (2007-ben hosszú, súlyos betegségben hunyt el ötvenegy éves korában) emlékének megőrzésére vándordíjat alapított. Ezzel a kezdeményezéssel KÁROLY – ahogy az egész evezős társadalom ismerte, tisztelte – a magyar evezés egyik legeredményesebb versenyzőjének állított emléket, és példaként szolgálhat a jelen és a jövő edzőinek és tanítványainak, hogy hogyan kell kiállni egymás mellett jóban, rosszban.

Mariannon kívül számos tanítványa volt, akik szép nemzetközi sikereket értek el. Betűrendben: Alliquander Anna, Ambrus Mariann, Bata Ilona, Bertényi Erika, Cserey Ildikó, Ferenczy Dóra, Gyimesi Valéria, Halász Mariann, Kosztolányi Kamilla, Kulifai Krisztina, Langhoffer Klára, Lévai Zsolt, Máthé Krisztina, Pignitzky Borbála, Székely Viktória, Zarándy Beáta.

Az MHD-s és az MTK-s, valamint a MESZ-nél eltöltött évek után amolyan másodvirágzás következett a Danubius Nemzeti Hajós Egyletnél, melynek alakulásánál már jelen volt, és egy kis egyesületből alakított ki olyan evezős bázist, különösen női vonalon, ami az összes hajóosztályban, egypárevezőstől a nyolcasig gyakorlatilag majd’ két évtizedig uralta a hazai evezést.

Tisztelgés 2017. szeptemberében a 80. születésnapját ünneplő egykori DNHE vezetőedző, Szabó Károly mesteredző előtt, akinek a nevét viseli az ünnepélyesen felavatott gig hajó, „KÁROLY”

Tanítványai szívesen idézik fel az egyszerre szigorú, kemény mester, és a jóindulatú, sajátos humorú, megértő pedagógus emlékét.

Gyászoljuk mindannyian az egész evezős társadalom nevében, és mély részvéttel osztozunk a család fájdalmában!