Skip to main content

Alig száradt meg a víz a szegedi nemzetközi verseny után a lapátokon, újra vízbe mártják azokat hazai válogatott élversenyzőink. A Nemzetközi Evezős Szövetség rendezésében egy új helyszínen debütál a Világkupa fordulók között. Nevezetesen Belgrádban, ahol ilyen jelentőségű verseny még nem volt.

A magyar csapat 15 fővel utazott ki a déli szomszédunkhoz az idei első világkupára. A már kvótát szerzett páros Simon Béla és Juhász Adrián (Szolnoki Főiskola-TEE) könnyedén vette a szegedi akadályt, és most már Béla nemrég műtött térde is kezd egyre jobban mozogni. A fiúk a hétvégén mind a két nap végig vezetve nyerték számukat a kormányos nélküli kettesek versenyét. Edzőjük Molnár Dezső bizakodó a hétvége után, hogy fiúk 83 nap múlva a Londoni vízen jól fognak szerepelni. A belgrádi Világkupán 25-en neveztek, így elég népes mezőny gyűlt össze. A kettes mellett az utazók között van, a hétvégén az utolsó válogatót is megnyerő világ- és európa bajnok páros Varga Tamás (EDF-Démász BSVSC) és Hirling Zsolt (Vác VEC) is, akiknek ez a verseny az utolsó megmérettetés a hó végi luzerni olimpiai pótkvalifikáció előtt. Galambos Péter (Vác VEC) a könnyűsúlyú egypárevezősök között két éve világbajnoki bronzérmes volt, most újra ebben a hajó kategóriában száll vízre. A hölgyek között a már összeszokott páros dr. Szabó Katalin (Vác VEC) és Gyimes Krisztina (Danubius NHE) állnak a rajtvonalhoz. A lányok a kétpárevezős versenyszámban küzdenek meg 11 ellenfelükkel. Hölgyeknél maradva, az idei versenyszezonban Hajdú Zsuzsanna (Csepel EK) új párjával Kabódi Erzsébettel (Csepel EK) szállnak harcba a könnyűsúlyú kétpárevezős versenyszámban.

Adaptív versenyszámokat is rendeznek a belgrádi Világkupán, ahol 2 magyar evezős is jelen lesz. Lengyel Mónika (Arrabona EK) csak karral evező női egypárevezősök között, míg egy újonc Németh Szabolcs (Arrabona EK) a férfiak között száll vízre.

Mónika és Szabolcs már ma harcolnak a döntőbe jutásért, míg a többiek holnap délelőtt kezdik a versenyt.

További információ: 

www.worldrowing.com/events/2012-samsung-world-rowing-cup-i