Skip to main content

Ezen a hétvégén rendezik meg a franciaországi Gravelinesban a 13. Evezős Egyetemi Világbajnokságot, ahol 6 magyar csapat is rajthoz áll.

A péntek délelőtt kezdődő eseményen 34 ország több mint 337 sportolója fog rajthoz állni. A magyar csapatból elsőként a női könnyűsúlyú kétpárevezősök fognak előfutamot húzni.  Polivka Dóra (DNHE) ezen a versenyen a szegedi Bálint Sárával ül egy hajóban. Mindkét versenyző ott volt az idei U23-as Világbajnokságon is, ahol Dóra, aki egyébként a Budapesti Műszaki Egyetem tanulója, kétpárban állt rajthoz, Sára pedig, aki a Szegedi Tudományegyetem hallgatója négypárevezősben indult el.

Franciaországban van a felnőtt Világbajnokságon is résztvevő normál súlyú kormányos nélküli kettes, és a férfi könnyűsúlyú kétpárevezős egységünk is. A kormányos nélküli kettesben ülő Simon Béla a Nyugat-magyarországi Egyetemet képviseli, Juhász Adrián pedig a Széchenyi Egyetem diákja, illetve mindketten a Tisza EE versenyzői. A könnyűsúlyú kétpárban a váci Galambos Péter (Óbudai Egyetem), és a DNHE-s Csepregi Gábor (Nemzeti Közszolgálat i Egyetem) képviseli hazánkat.

Pétervári-Molnár Bendegúz (Corvinus Egyetem) szintén részt vett az augusztus végi Felnőtt Világbajnokságon, illetve júliusban egy ötödik helyet is begyűjtött az U23-as Világbajnokságon normál súlyú kétpárevezős egységben (Papp Gergellyel kiegészülve). A páros egyetlen verseny erejéig felbomlik, és BEE-s versenyző az Egyetemi Világbajnokságon normál súlyú egypárevezős egységben fog rajthoz állni.

Szintén egypárevezős egységben indul Franciaországban a könnyűsúlyú Matyasovszki Dániel (Szegedi Tudományegyetem), aki már az U23-as, és a Felnőtt Világbajnokságon is ebben az egységben (könnyűsúlyú egypárevezős egység) bizonyított, illetve az Felnőtt Országos Bajnokságon is Dániel hozta el az aranyérmet a könnyűsúlyú egypár döntőjében (Csepregi Gábor és Galambos Péter előtt).

A magyar csapat a férfi kormányos nyolcas versenyszámban is érdekelt. A csapat tagjai közül négyen, név szerint Bakaity Attila, Lacsik Péter, Bedők Gergely, Porubszky Norbert (Széchenyi Egyetem) a múlt heti Felnőtt Országos Bajnokságon benne ültek az aranyéremmel gazdagodó győri nyolcasban. Bíró Márk és Lovass Márk (Széchenyi Egyetem) ebben a versenyszámban a bajnokságon ezüstérmet nyertek (szintén győri színeket képviselve).  A csapat az Egyetemi Világbajnokságon a Szegedi Tudományegyetemet képviselő Tari Jánossal és Pozsár Bencével egészül ki, akik a Bajnokságon többek között a szegedi férfi négypárevezős egységben is rajthoz álltak, amely versenyszámban az első helyen eveztek át a célvonalon. A csapat kormányosa Kiss Bence (Széchenyi Egyetem).

Az előfutamokat pénteken rendezik meg, míg a reményfutamokra és középdöntőkre szombaton, a döntőkre pedig vasárnap kerül sor.

A verseny hivatalos honlapja ITT  elérhető.

A verseny programja ITT elérhető.

 

Sok sikert kívánunk a magyar csapatnak!

-SB-